Valami furcsa történik a Nike-nál

A Nike FuelBand az egyik legelső sportkütyü volt, most mégis mintha lehúznák rá a rolót.
Vágólapra másolva!
A Nike váratlanul elbocsátja a sikeres FuelBandet építő csapat túlnyomó részét, amire a nagy tech cégek rögtön ráugrottak, és igyekeznek felcsípkedni a legnagyobb tehetségeket.
Vágólapra másolva!

Furcsa dolgok zajlanak a Nike háza táján, legalábbis ami a cég talán talán legfontosabb számítástechnikai termékét, a Nike FuelBandet illeti. A Nike annak ellenére, hogy folyamatosan a termék iránti elkötlezettségét hangoztatja, nemrégiben elbocsátott a készüléket fejlesztő csapat 70 tagjából 55-öt, és úgy tűnink, kapitulált a viselhető számítástechnika terén.

A lépés azért nagyon furcsa, mert a különféle viselhető készülékek, azaz okoskarórák, szemüvegek vagy éppen a FuelBandhez hasonló sportkarkötők és kiegészítők piaca az egyik legforróbb és legnagyobb növekedés elé néző terület a technológiai szektorban. A Nike pedig látszólag épp a küszöbön fordult vissza, hiszen jelentős erőforrásokat ölt bele a FuelBand fejlesztésébe, és az egyik legismertebb termékké tette ebben a szegmensben.

A Nike FuelBand az egyik legelső sportkütyü volt, most mégis mintha lehúznák rá a rolót. Forrás: Nike.com

A kép ennél persze árnyaltabb, a cég elmondása szerint a jövőben nem kifejezett a hardverfejlesztésre szeretnének fókuszálni, hanem a saját sportteljesítményünk minél pontosabb nyilvántartását szolgáló eszközök szoftveres fejlesztésére a Nike+ márkanév alatt. És persze azt se felejtsük el, hogy sportszergyártóról, nem pedig számítógépgyártóról van szó, a FuelBand pedig amellett, hogy az egyik első szereplő volt a viselhető (sport)kütyük világában, a legtöbb kritika szerint legfeljebb felemás, semmint tökéletes termék.

Az elbocsátás nem teljesen új hír, de az már egészen friss, hogy a FuelBand csapat szétverése érthető módon felkeltette a Szilícium-völgy óriásainak figyelmét is. A hírek szerint többek között a Google által a közelmúltban felvásárolt, és a hardverfejlesztés központjává tett Nest is megkörnyékezte a FuelBanden dolgozó mérnököket (a CNET szerint egy egész csapat települt ki egy szállodába tömegesen felvételiztetni a Nike dolgozóit), de ugyanígy a Microsoft, az Intel, de még a Facebook által nemrégiben akvirált Oculus is megpróbálja magához édesgetni a tapasztalt szakembereket.

A vadászatba az Apple is bekapcsolódhat, ami újabb érdekes csavart ad a történetnek. A Nike ugyanis a pletykák szerint szoros együttműködésre léphet az Apple-lel a jövőben (eddig sem volt fagyos a viszony a két cég között, a Nike+ iOs eszközökön indult el először). Egyes vélemények szerint nem kizárt, hogy a FuelBand újabb, erősebb verzióját már az Apple gyárthatná, sőt, akár ez lehet a régóta pletykált iWatch, azaz okoskaróra is. Ennek azért valamelyest ellentmond, hogy az Apple szereti egy kézben tudni a hardver és szoftverfejlesztéseket, így kicsi az esélye, hogy egy általa gyártott eszközön a Nike szoftvere fusson, de ez nem jelenti, hogy a két cég ne működhetne együtt.

Egyelőre azonban csak annyi látszik, hogy óriási a nyüzsgés és helyezkedés a jövő nagy sztárjának kikiáltott viselhető számítástechnikai eszközök terén, de igazi áttörést még nem láttunk. Amilyen nagy a felhajtás, lehet, hogy a pozitív meglepetés örökre el is marad.