Kifúrná a Boeinget a Tesla-vezér

SpaceX Grasshopper rakétája
Vágólapra másolva!
A Boeing és a Lockheed Martin babérjaira törne a Space Exploration Technologies Corp., azaz a röviden SpaceX névre hallgató vállalat, melyet ugyanúgy Elon Musk irányít, mint az elektromos autóiról híres Teslát.
Vágólapra másolva!

Elon Musk legújabb terve, hogy megdöntse a Boeing és a Lockheed Martin közös cégének az amerikai légierőnél betöltött egyeduralmát. A United Launch Alliance LLC (ULA) ugyanis monopol helyzetben található a hadsereg műholdjainak föld körüli pályára való állításában, ami egyes becslések szerint 2030-ig mintegy 70 milliárd dolláros üzletet takar.

Az ULA 2006-os megalakulása óta felel a légierő műholdjainak kilövéseiért. Musk állítása szerint azóta a terülten nem történt nagy fejlődés, és a verseny hiányában az árak is már-már fenntarthatatlan szintre szabadultak el, amit mind az Egyesült Államok adófizetői finanszíroznak.

A Tesla-vezér éppen ezért szeretné elérni, hogy semmisítsék meg az ULA 36 szerződését, ezért hétfőn már hivatalos útra is terelné az ügyet az USA szövetségi bíróságához fordulva. Musk és a SpaceX éves szinten közel 1 milliárd dollárt spórolna meg a hadseregnek, és az amerikai adófizetőknek.

Musk nemrégiben egy jelentős kockázatra is felhívta a figyelmet, miszerint a Boeing és a Lockheed Martin közös leánya a kilövések során azt az Atlas V típusú rakétát használja, amelynek egyes részeit Oroszországban gyártanak. Az ukrán-orosz feszültségek kiéleződésével egyes szankciók viszont komoly fejtörést okozhatnának az ULA mellett az amerikai légierőnek is, amely teret nyithat a SpaceXnek.

A SpaceX számára ugyanakkor nem az USA légiereje lenne az első komolyabb vevője, hiszen korábban már a NASA-val kötöttek egy 1,6 milliárd dolláros szerződést a Nemzetközi Űrállomás ellátásával kapcsolatban.

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója újabb babérokra törne Forrás: AFP