Vágólapra másolva!
Örömhírről számolhatunk be, hiszen végleg elhárult az akadálya, hogy a világ második leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek az érdekeltségi körébe tartozó Amércia Móvil egy felvásárlási ajánlattal álljon elő a Telekom Austriára. Mindez üdvözítő hírnek számít az Investor Trader ügyfelei számára is, hiszen így februárban kiküldött befektetési ötletünkkel mintegy 13 százalékos hozamora tehettek szert.
Vágólapra másolva!

Jól jártak, akik már februárban is az Investor Trader ügyfelei voltak, hiszen az ekkoriban megfogalmazott Telekom Austria befektetési ötletünkkel mintegy 13 százalékos hozamra is szert tehettek. Ha jövőben nem szeretne lemaradni a hasonló lehetőségekről, akkor érdemes ügyféllé válnia.

Ahogyan arról már az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk, kedvező döntés született a Telekom Austria felvásárlási sztorijával kapcsolatban. A társaság két nagytulajdonosa végül megkötötte a történet végkimenetelét nagyban befolyásoló szindikátusi szerződést. Ehhez az osztrák kormány támogatása után már csak az állami vagyonkezelő (ÖIAG) felügyelőbizottságának igenlő válaszára volt szükség, amit végül sikerült megszerezni.

A szerződés értelmében a feleknek kötelező érvényű felvásárlási ajánlattal kell előállniuk, mivel közös részesedésük (55,2%) átlépi a kritériumként megszabott 30 százalékos szintet. A Telekom Austria közleménye szerint az ajánlattal a mexikói América Móvil állhat elő, amely részvényenként 7,15 eurót kínálhat fel a közkézen forgó papírokra.

Forrás: Investor.hu

Bejött a számításunk

Az ajánlat mintegy 11 százalékos prémiumot tartalmaz, ha az osztrák törvényben maghatározott minimumárból indulunk ki. Ez a forgalommal 180 napos súlyozott átlagárból adódik (6,45 EUR). Ráadásul a 12 havi előretekintő EBITDA mutatóból számolt 5,4-es EV/EBITDA szorzó éppen, hogy csak elmarad az európai telekomszektorban végbement felvásárlások átlagos 5,5-ös EV/EBITDA-jától.

Korábbi számításaink alapján fair ajánlattal állt elő az América Móvil. Konzervatív megközelítésünk szerint - ami a távközlési szektorban megszokott szorzókból indul ki – eredetileg 7,11 eurót, míg frissített modellünk szerint 7,39 eurót kellett volna részvényenként felkínálnia a vevőnek.

A befektetők persze joggal számíthattak magasabb árra, az elmúlt években ugyanis jóval nagyobb értékeltség mellett cseréltek gazdát kisebb nagyobb telekommunikációs részesedések Ausztriában. Az América Móvil 2012 nyarán még 6,6-szoros EV/EBITDA mutató mellett vásárolta meg első komolyabb pakkját, de a Hutchison is 6,8-as szorzó mellett szerezte meg az osztrák Orange-ot.

Mi a friss stratégia?

Ennek ellenére mi inkább az ajánlat elfogadása mellett tennék le a voksunk, mivel véleményünk szerint a közeljövőben nem várható, hogy az América Móvil emeljen vételi ajánlatán. Habár a latin-amerikai telekomcég tervei között szerepelhet, hogy bekebelezze a Telekom Austriát, erre azonban csak később kerülhet sor, miután az osztrák állam mindenképpen megtart egy "vétójogot” biztosító kisebbségi csomagot a társaságban (25% + 1 részvény).

Másrészt az América Móvil egy 1 milliárd eurós tőkeemelésre készül, melyet a kormány is támogat. A lépés jókora hígulással járna a jelenlegi 3,2 milliárd eurós piaci kapitalizációhoz képest, a részvényesek között elosztandó eredmény pedig kisebb lenne egy részvényre vetítve.

A jelenlegi piaci árból kiindulva egyszerűbbnek tűnik, hogy inkább a tőzsdén adjuk el részvényünket, minthogy felajánljuk papírunkat. Egyrészt a vásárló még nem állt elő hivatalos ajánlatával, másrészt az értékesítéssel egyből realizálhatjuk a hozamot. Így könnyedén realizálhatjuk a február eleje óta képződött 13 százalékos profitot.

Tetszik a sztori? Amennyiben még hamarabb szeretne értesülni a Telekom Austriáéhoz hasonló felvásárlási sztorikról, akkor célszerű Investor Trader ügyféllé válnia, melyről bővebben az alábbi linken olvashat.

Telekom Austria napi grafikon (Bécs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu