Nagyüzembe kapcsolt Amerika

Vágólapra másolva!
Rengeteg amerikai óriáscég számolt be ma negyedéves teljesítményéről, köztük olyan mamutok, mint az American Airlines, a UPS, vagy a telekomcég Verizon. A beszámolók hoztak hideget és meleget is, így eltérő árfolyam reakciókat lehet látni.
Vágólapra másolva!

40 S&P 500 vállalat számolt be ma amerikai piacnyitás előtt negyedéves eredményeiről, köztük olyan nagyágyúk, mint a General Motors vagy a Caterpillar. Ezekről külön cikkekben megemlékeztünk, míg most másik öt gyorsjelentés főbb számait gyűjtöttük csokorba.

Az American Airlinesnak jól sikerült az első negyedéve, hiszen 480 millió dolláros profitot tudott elérni a megelőző évi 341 milliós veszteség után. Ráadásul a 65 centes részvényenkénti eredmény még az elemzői konszenzusban szereplő 47 centes értéket is felülmúlta. Ez volt egyébként a cég első teljes negyedéve, amit a tavalyi US Airways-fúzió után teljesített. A 10 milliárd dolláros árbevétel 5,6 százalékos emelkedést jelent az előző évi kombinált számok után. A részvény árfolyama először két százalék feletti pluszba lendült, azonban onnan visszaesett, ahogyan gyengébbre fordult a nemzetközi hangulat.

A csomagküldő óriás, a UPS a vártál alacsonyabb negyedéves eredményről számolt be, főként a keményebb télre hivatkozva. A gyenge első negyedév miatt pedig lejjebb hozták a várakozásokat is, a pénzügyi igazgató szerint a korábbi, teljes évre vonatkozó 5,05-5,3 dolláros egy részvényre jutó profit (EPS) sáv alsó részéhez lehetnek közelebb. Az első 3 hónapban a cég 98 centes EPS-ről számolt be (várt: 1,08 dollár, 1Q13: 1,08 dollár), míg árbevétele bár éves alapon 2,6 százalékkal növekedett, a prognózisoktól elmaradt (tény: 13,8 milliárd dollár, várt: 13,91 milliárd). Az árfolyam 0,4 százalékkal halad lefelé.

A fogszabályzóktól kezdve a csiszolókorongokon át az elektromos csatlakozókig rengeteg mindent gyártó 3M ipari órisá viszont csalódást okozott gyorsjelentésével. Árbevétele és profitja is az elemzők által vártnál kisebb mértékben tudott emelkedni. A cég eredményeire a feltörekvő piaci devizák gyengülése helyezett nyomást, elsősorban Brazíliában és Indiában szembesült a termékei iránt visszaeső kereslettel a cég. A 3M 1,6 százalékos mínuszban áll.

Nem sikerült jól az amerikai gyógyszergyártó Eli Lilly jelentése sem. A cég elsősorban a lejáró gyógyszerszabadalmak miatt szenved, hiszen így a generikus gyártók előállhatnak versenyző készítményekkel. Az árbevétel 16 százalékkal esett, míg a profit nagyjából 50 százalékkal. Emiatt a cég csökkentette 2014-es évre vonatkozó EPS várakozását is 5 centtel, így 2,72-2,8 dolláros egy részvényre jutó eredményt vár. Ugyanakkor bevétel előrejelzését 200 millió dollárral megemelte 19,4-20 milliárdra. Az Eli Lilly árfolyama 2,5 százalékkal esik.

A Verizon Communications gyorsjelentése ellenben felülmúlta a várakozásokat, az USA egyik vezető mobilszolgáltatója 91 centes EPS-t ért el az első negyedévben (várt: 0,87 dollár). Az árbevétel 30,8 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbi 29,42 milliárd dollárról. A cég a vártnál nagyobb mértékben, 539 ezer fővel tudta növelni havi előfizetői számát. Viszont a Verizon 1,5 százalék körüli csökkenésben van a csütörtöki kereskedésben.