Most Putyin gyengíti a forintot

Vágólapra másolva!
Az újból kiéleződő orosz-ukrán konfliktus miatt elromló nemzetközi hangulatban csütörtök délután újból mélyrepülésbe fogott a forint. Az euróval szembeni árfolyama ezzel pedig újra a reggel látott 309-es szintnél van. Korábban az MNB bejelentése miatt kapcsolt lejtmenetbe a magyar deviza.
Vágólapra másolva!

17:53: 309 fölött tér nyugovóra a forint

Habár a nemzetközi tőzsdéken a hirtelen jött pánik, gyakorlatilag elillant, hiszen zárásra a tegtöbb nyugat-európai parkett visszatért a pozitív tartományba, a forint nem tudott erőt venni magán érdemben, és maradt a 309-es szintek közelében.

16:35: Újból éleződik az orosz-ukrán krízis, gyengül a forint

Nem tartott sokáig a forint délutáni magára találása, az újból kiéleződő orosz-ukrán konfliktus ismét mélybe taszította a magyar devizát.

Azt követően romlott el a nemzetközi hangulat, hogy különböző sajtóhírek szerint Oroszország az ukrán határ közelében katonai akciót indíthat, válaszul arra, hogy az ukrán erők megöltek öt oroszbarát szeparatistát ma.

Emiatt a forint újra a 309-es szint közelébe ugortt az euróval szemben, pedig már éppen magára talált volna a reggeli mélyrepüléséből, amikoris az MNB bejelentése miatt indult gyengülésnek. Egyébként a magyar forint ma a leggyengébben teljesítő feltörekvő piaci deviza az euróval szemben, őt a dél-afrikai rand, az orosz rubel és a mexikói peso követi.

Forrás: Investor.hu

11:38: Kicsit visszább korriágált a forint

A reggeli hirtelen gyengülést követően valamelyest magára talált a forint, a 309-es magasságokból egészen 308 közelébe ereszkedett vissza. Segítségre van a jó nemzetközi piaci hangulat is, ugyanis Európában szép pluszokban állnak a tőzsdék.

Közben a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek iránt soha nem látott kereslet mutatkozott, több mint négyszeres volt a lefedettség. A meghirdetett 60 milliárd forintra 253 milliárdnyi ajánlat érkezett, így az ÁKK 90 milliárdot adott el.

Ráadásul komoly hozam csökkenés mellett, hiszen az előző aukcióhoz és a tegnapi másodpiaci referencia hozamokhoz képest is több mint 20 bázispontos volt a csökkenés.

Ez összefüggésben van a jegybank reggeli bejelentéseivel is, amivel az MNB célja az, hogy a hazai bankokat bevonja az ország finanszírozásába (kötvényeket, DKJ-ket vásároljanak). A hozamesésből az látszik, hogy a piaci szereplők elég hamar reagáltak is.

Forrás: Investor.hu

9:00: Gyengül a forint az MNB bejelentésére

A Magyar Nemzeti Bank több fontos bejelentést is tett:

  • Június 16-tól bevezet az MNB egy olyan kamatcsere eszközt, ami a parnerkörbe tartozó intézmények számára lehetővé teszi az általuk tartott vagy újonnan vásárolt hosszú forinteszközök kamatkockázatának mérséklését.
  • Forintlikviditás növelése szempontjából bevezetnek egy eszközt, ami változó kamatozású hosszú lejáratú fedezett forint hitel lesz.
  • Lesz egy olyan eszközcsere ügylet, aminek keretében a hosszú lejáratú forint értékpapírokért cserébe deviza értékepapírhoz juthatnak, ez a devizalikviditás javulását szolgálhatja.
  • A jegybank átalakítja a kéthetes MNB-kötvényt kéthetes betétté, amit csak a partnerkör intézményei tarthatnak a jegybanknál. Ettől az átalakítástól azt reméli az MNB, hogy a hazai bankok megjelennek országfinanszírozóként, tehát kötvényeket, diszkontkincstárjegyeket vásárolnak. Az átalakításra augusztus 1-től kerül sor. A külső sérülékenység pedig jelentősen csökkenhet, ha a forintfinanszírozás irányába sikeres lesz az elmozdulás.

A portfolio.hu hasábjain április 22-én megjelent cikkben a jegybank ügyvezető igazgatói a devizatartalék nagyságának a csökkentéséről írtak. Ma reggel Palotai Dániel megerősítette a cikket, szerinte ugyanis mérsékelhető a devizatartalék.

A ma reggeli bejelentésekre a forint gyengüléssel reagált, már 309 fölött jár az EURHUF, de gyengül a forint a dollárral és a frankkal szemben is. Előbbi 222,34, utóbbi 253,1 körül mozog a hazai fizetőeszköz ellenében.

Forrás: Investor.hu

A feltörekvő piaci devizákhoz képest a forint gyengülése markáns, az egyik legrosszabbul teljesítő devizának számít a régióban az euróval szemben.

Forrás: Investor.hu