Bevetette az Apple a csodafegyvert

Vágólapra másolva!
Tátva maradt a befektetők szája az Apple tegnapi gyorsjelentése után, ahogyan ugyanis már a tegnapi előzetesben rámutattunk, a várakozások igen alacsonyan voltak, melyeket szinte játszi könnyedséggel ugrott meg az Apple. Közben több, részvényesi szempontból kedvező bejelentést tett a vállalat, ami csak megerősített minket a céggel kapcsolatos korábbi optimizmusunkban. A részvény 8 százalékos plusszal reagált.
Vágólapra másolva!

Parádés gyorsjelentést tett közzé tegnap este az Apple, a technológiai óriás több fontosabb soron is bőven meghaladta az alacsonynak számító elemzői várakozásokat, illetve a menedzsment által korábban közzétett prognózist is.

Forrás: CNN Fortune, Investor.hu

Az árfolyam közel 8 százalékos pluszba ugrott a számok publikálása után, amiben annak is vaskos szerepe lehet, hogy az Apple növeli a részvény visszavásárlási programot, a negyedéves osztalékot, továbbá 7:1 arányú részvényfeldarabolást jelentett be.

Forrás: Investor.hu

Remekelt az iPhone

43,7 millió iPhone-t sikerült eladni az előző negyedévben, ami valamennyi elemzői várakozást felülmúlt, több mint 15 százalékkal haladta meg a konszenzust, és 17 százalékos növekedést jelent éves alapon. Mivel az Apple bevételeinek 57 százaléka származik iPhone eladásokból, így általában kulcskérdés a divízió teljesítménye a gyorsjelentés fogadtatása szempontjából, a kedvező piaci reakció tehát nagyban magyarázható ezzel.

Forrás: Apple, Investor.hu

Az iPhone-okból származó bevételek ugyanakkor nem tudtak ekkora ütemben bővülni, miután itt "csak” 13 százalékos volt a növekedési ütem. Az átlagos értékesítési ár ismét 600 dollár alá esett vissza az előző negyedéves 637 dollárról, mivel az értékesítés összetétele az alacsonyabb árú (5C, 4S, 4) modellek felé tolódott el. Ezzel együtt ez általános jelenség az első negyedévben, így drámáról azért nem beszélhetünk.

Forrás: Apple, Investor.hu

Drámázott az iPad

Pocsékul alakultak viszont az iPad eladások az első negyedévben, mindössze 16,35 millió tabletet tudott értékesíteni a vállalat, miközben az elemzők az egy évvel korábbi 19,5 millió darab közelébe várták a számokat. Tim Cook alapvetően azzal magyarázta ezt, hogy ezúttal a gyárakból kevesebb iPadet értékesítettek az üzletekbe (készletcsökkentési céllal), összességében pedig 1,3 millióval több iPadet adtak el. Ezzel együtt azt is figyelembe kell venni, hogy ellenkező esetben felfelé "torzította el" a számokat az Apple.

Forrás: Apple, Investor.hu

Teljesen marginalizálódott az iPod divízió az előző negyedévben, miután csak 2,8 millió darabot, kevesebb, mint fél milliárd dollárért tudott eladni az Apple.

A Mac viszont eladások jól szerepeltek, 4,14 milliós eladási példányszámmal büszkélkedhet az Apple, ami 5 százalékkal jobb az egy évvel korábbi adatnál, és 1 százalékkal veri meg az elemzői konszenzust. A bevételeknek ezzel együtt alig 10 százalékát adja a stabilan teljesítő szegmens, így az összkép szempontjából kevésbé fontosak, mint az iPhone, vagy éppen iPad eladások.

Forrás: Apple, Investor.hu

Nem lett visszaesés árbevételben

45,65 milliárd dolláros bevételt ért el az Apple az előző negyedévben, ami 4,7 százalékos növekedést jelent éves alapon. Az elemzők többsége által várt szenzáció így elmaradt, mégsem következett be 11 év után először visszaesés. Elsősorban a vártnál jobb iPhone eladásokkal magyarázható a pozitív meglepetés, ami így még menedzsment korábbi becslését is bőven meghaladta.

Forrás: Investor.hu

2-7,5 százalékos növekedési ütemet vár a menedzsment a következő negyedévre, miután 36-38 milliárd dolláros árbevétellel számolnak az áprilistól júniusig tartó időszakra. Az elemzői konszenzus ehhez képest 37,8 milliárd dollárról szólt, így a sáv közepétől (37 milliárd dollár) is csak kis elmaradást lehet látni. Az előző negyedéves gyorsjelentésben látott nagy, 6-7 százalékos elmaradás a guidance szintjén tehát ezúttal nem ismétlődött meg.

Nagyot ugrott a profitabilitás

39,3 százalékra ugrott a bruttó fedezeti hányad az előző negyedévben, miközben az elemzők ennél alacsonyabb profitabilitásra, 37,7 százalékra számítottak. A 39,3 százalék nagy ugrásnak számít az előző negyedévekhez képest, utoljára 2012 harmadik negyedévében sikerült ennél nagyobb nyereségességet elérni, amikor is 40 százalékon állt a mutató.

Forrás: Investor.hu

Ezzel együtt a menedzsment szerint a következő negyedévben már sikerül 39 százalék felett maradni, "csak” 37 és 38 százalék körül alakulhat majd a bruttó fedezeti hányad. Az elemzők viszont ezzel is elégedettek, mivel korábban 37,3 százalékra számítottak, ami bőven beleesik ebbe a sávba.

Jelentősen nőtt az EPS is, de…

Nagy meglepetést okozott tegnap az EPS várt feletti bővülése is, miközben a piaci szereplők csak alig 1 százalékos növekedésre számítottak (10,19 dollár), addig a tényleges szám végül 15 százalék feletti pluszt mutatott (11,62 dollár).

Forrás: Investor.hu

Figyelembe kell venni viszont azt is, hogy az EPS növekedés nagyban köszönhető a saját részvény vásárlások miatt csökkenő részvénymennyiségnek is. A nettó profit például "csak" 7,1 százalékkal emelkedett, 9,55 milliárd dollárról 10,22 milliárd dollárra, így érdemes ezzel is árnyalni az amúgy kedvező összképet.

Megédesítették a gyorsjelentést

7:1-hez arányú részvényfelaprózást jelentett be a menedzsment a gyorsjelentés mellett, így június 2-án a részvényesek minden Apple részvényük mellé további 6 papírt kapnak még. Ezzel az Apple részvények árfolyama a jelenlegi 560 dollár közeléből 80 dollár közelébe eshet vissza, és akár még a jelenleginél is nagyobb forgalomhoz vezethet az amerikai tőzsdén. Az új árfolyam mellett június 9-től lehet majd kereskedni.

Ezzel megnyílhat az út az Dow Jones indexbe való bekerülésre, mivel eddig a magas részvényárfolyam miatt túl nagy súlyt eredményezett volna az indexben. Az indexbe való bekerülés sok befektetési alap számára eredményezhet vásárlást a részvényekből, ami még magasabbra hajthatja az árfolyamot.

Van itt pénz

Fokozza az Apple a részvényeseknek történő készpénz visszajuttatást, miután 30 milliárd dollárral, 90 milliárdosra emeli a saját részvény vásárlási programot. A menedzsment ezzel együtt a tervek szerint, a tavalyi évhez hasonlóan kötvénykibocsátásból is finanszírozná a program bővítését, nem pusztán a hatalmas készpénzállományát égetné.

3,29 dollárra emelte a negyedéves osztalékot a társaság a korábbi 3,05 dollárról, ami 8 százalékos növekedést, és évente 2,33 százalékos osztalékhozamot jelent, 565 dolláros nyitóárfolyam mellett. Ezzel évente már több mint 11 milliárd dollárt fizethet ki osztalékként az Apple.

Emellett a társaság továbbra is hatalmas készpénzállománnyal rendelkezik, még úgy is, hogy 2005 után először csökkent negyedéves alapon annak nagysága. Március végén 150,6 milliárd dollár készpénzzel, illetve forgatási célú értékpapírral rendelkezett az Apple, míg a kötvénytartozásokat is figyelembe véve 133,6 milliárd dollár volt a nettó készpénzállomány.

Forrás: Apple, Investor.hu

Ez alapján az osztalék nagysága akár növelhető is hosszabb távon, illetve a saját részvény visszavásárlási program növelésének is lenne forrása, ami kedvezőnek számít részvényesi szempontból.

Sőt, akár felvásárlásokra is fordíthatja a hatalmas pénzmennyiséget az Apple, mondta el Tim Cook, a tegnapi konferenciabeszélgetésen. Mivel a "parlagon heverő” készpénz nem segíti közvetlenül a növekedést, ezért a felvásárolt vállalatok új lökést adhatnak a növekedésnek.

Egyre ígéretesebb az Apple

Továbbra is mélyen a historikus átlaga alatt található az Apple értékeltsége, miután a 12 havi előretekintő P/E ráta jelenleg csak 11,7-es. Ezzel az Apple még az S&P 500 elmúlt 5 évben elért átlagától is elmarad a részvény.

Forrás: Investor.hu

A szektortársakhoz képest még inkább alulértékeltnek tűnik a részvény, még úgy is, ha a P/E rátát a tegnapi 8 százalékos megugrás függvényében számítjuk ki. A növekedési ütem tekintetében egyértelműen a középmezőnyben van az Apple az S&P 500 IT cégei közül, miközben ezt az értékeltség egyelőre még nem tükrözi.

Forrás: Investor.hu

Ha levennék az Apple hatalmas nettó készpénzállományát, akkor már-már jelentősen alulértékelt minősítést kellene adnunk az Apple-nek. Miközben a nettó készpénzállomány ilyen magas szintjét már nem tudja közvetlenül nyereségre fordítani a vállalat, addig az árfolyamban még tükröződik ennek hatása, így a jelenleginél még kedvezőbb az Apple értékeltsége.

Az utóbbi hónapokban közben ismét jelentősen nagyra nőtt a diszkont az S&P 500 IT cégeivel szemben (felső ábra), vagyis a piac a szokásosnál is pesszimistább az Apple-lel szemben. Amikor az elmúlt másfél évben a szokásosnál is nagyobb volt a pesszimizmus/optimizmus, az jó eséllyel vezetett az árfolyam ellenkező irányba való elmozdulásához (alsó ábra). Jelen esetben ez az árfolyam emelkedését eredményezné.

Forrás: Investor.hu

Segíthetik ezt az új termékek, illetve operációs rendszer bejelentésével kapcsolatban fokozódó várakozások is, melyek általában pozitív hangulatot eredményeztek a részvény körül az utóbbi években. Egy nagyobb kijelzős iPhone például jelentősen megmozgathatja a befektetők fantáziáját, nem beszélve az okosórával (iWatch), vagy az Apple TV-vel kapcsolatos várakozásokról.

Az emelkedés mellett szólhat akár az is, hogy az utóbbi időben már több, tőzsdei témában kevésbé jártas internetes portál (például a 444.hu) is igen pesszimista hangvételű írást között az Apple-ről. Tőzsdei berkekben ez sok esetben végletekig pesszimista hangulatot jelzi, ami esetén jó eséllyel tud pozitív meglepetést, és fordulatot bemutatni egy vállalat.

Nagyot ugrott, sőt, talán túl nagyot is...

A tegnapi piaczárás utáni 8 százalékos plusz miatt ma 565 dollár közelében nyithat az Apple. Ezzel technikai értelemben simán áttöri a részvény csökkenő trendvonalat és az 50 napos mozgóátlagot is, és a korábbi lokális csúcsot jelentő 575 dollár közelébe kerül.

Egy ekkora megugrás után ugyanakkor a konzervatív megközelítés szerint kockázatos lehet egy esetleges beszálló, mivel nem zárható ki annak az esélye, hogy a részvény a csökkenő trendvonalig, vagy egészen a rés aljáig visszakorrigálna. Emellett az 575 dollárnál húzódó ellenállás komoly akadályt jelenthet a részvény számára, ami egy kedvező hozam-kockázat aránnyal kecsegtető beszálló esélyét is jelentősen csökkenti.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A hosszú távú technikai kép ugyanakkor impozáns, így amennyiben az 575 dolláros szintet is legyőzné az Apple, akkor már nem csak a fundamentális tényezők, hanem a technikai kép is vételre bíztatna.

Ebben az esetben ugyanis egy füles csésze alakzatból törhet ki az Apple, ami konzervatív megközelítés szerint is 700 dolláros célárat jelentene a részvény számára. Itt nagy valószínűséggel, sokkal kedvezőbb hozam-kockázat aránnyal kecsegtető befektetés lenne az Apple, mint jelenleg.

Az Apple heti grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A remek fundamentális kép ellenére így a technikai kép miatt – konzervatív befektetési filozófia mellett - egyelőre érdemes lehet várni a vételekkel. Amennyiben úgy alakul, részletes stratégiával jelentkezünk majd.