Berobbant a 4-es metró gyártója

Vágólapra másolva!
Valósággal felrobbant a 4-es metró gyártójának, az Alstomnak az árfolyama, miután tegnap este olyan sajtóhírek érkeztek, hogy a General Electric felvásárolná a francia céget 13 milliárd dollárért. Az Alstom árfolyama 18 százalékot ugrott reggel, és jelenleg is 14 százalék körüli pluszban van.
Vágólapra másolva!

Felvásárolnák a 4-es metró gyártóját?

Szerda este érkezett a hír, hogy az itthon a 4-es metrókról ismert francia Alstomot felvásárolná a General Electric. A neve elhallgatását kérő forrás szerint a GE akár 13 milliárd dollárt is fizetne az Alstomért, ami a bejelentés előtti piaci kapitalizációnál nagyjából 25 százalékkal magasabb. A forrás szerint az ügyletet jövő héten akár már be is jelenthetik. Ha valóban megtörténne az akvizíció az a General Electric történetében a legnagyobb tranzakció lenne.

A forrás szerint a GE-nek megvan az Alstom legnagyobb tulajdonosának a Bouygues-nak is a támogatása, aki 29 százalékos pakkal rendelkezik a cégben. A Bouygues egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

A GE sem reagált az értesülésekre, míg az Alstom azt közölte, hogy nem kapott semmilyen ajánlatot a GE-től. A cégnél folyamatosan mérlegelik a jövőbeli stratégiai lehetőségeket, legközelebb a május 7-ei éves jelentésekor adnak majd betekintést a stratégiába. Mivel hivatalos megerősítés nem érkezett az érintett cégek egyikétől sem a részvényárfolyam a kezdeti 18 százalékos pluszokból 11 százalékos pluszig esett vissza. Jelenleg 14 százalék körüli pluszban mozog a részvény

Forrás: Investor.hu

Beleillene a GE profiljába

A GE egyre inkább teszi át a hangsúlyt az olyan iparágakra, mint a repülőgép motorok gyártása, vagy a vonatokhoz gyártott alkatrészek, így nem lenne teljesen idegen egy vasúti eszközöket és rendszereket készítő cég megvétele, mint amilyen az Alstom. Ezzel egyidőben pedig fokozatosan építi le egyéb üzletágait, amelyek nem illenek ebbe a képbe (például pénzügyi vagy média szegmens).

A GE vezérigazgatója, Jeffrey Immelt tavaly adta el a maradék NBC Universal részesedését a Comcastnek 16,7 milliárd dollárért. A cég 2013-ban több kisebb akvizíciót is levezényelt például az olaj és gáziparban is, köztük a Lufkin Industries 3,3 milliárd dolláros megvételét.

Egyébként márciusban olyan hírek is érkeztek, hogy a francia cég tőzsdére vinné ezt az iparágát.

A mostani értesülések viszont a teljes cég megvételéről szólnak, így érintenék a turbinák gyártását, a villamosenergia hálózatok és egyéb energia rendszerek divízióját is. Egyébként januárban egy éven belül másodszor rontott az eredményességének javítására irányuló célkitűzésein az Alstom, főként a gáz- és szélturbinák üzletágának gyengébb teljesítménye miatt.

Forrás: Investor.hu

Az Alstom árfolyama kb. 20 százalékot esett az utóbbi egy évben, ami kiváló felvásárlási célponttá tette a társaságot. Ráadásul a GE-nek meg is lenne a pénzügyi forrása az ügylet finanszírozásához, hiszen a tavalyi év végén 89 milliárd dollárnyi készpénz állománya volt, amiből 57 milliárd dollárt az USA-n kívül parkoltatott.

Az Alstom részvényárfolyamának megugrása (+14% jelenleg) mellett a GE papírjai nem mutattak lényegi elmozdulást a tegnapi piaczárás utáni kereskedésben.