Feljelentette Róna Pétert az MNB

Vágólapra másolva!
Miután Róna Péter, a jegybank felügyelőbizottságának tagja egy tévéinterjúban azt állította, hogy a jegybank törvényi felhatalmazás nélkül vásárolt hegedűt és képzőművészeti alkotásokat, vagyis ráerősített az Index cikkére, amely szerint haveroknak osztogat pénzt az intézmény, az MNB büntető feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Az MNB honlapján olvasható közlemény szerint Róna Péter az ATV-ben azt állította, hogy az Index 2014. április 16-án megjelent "Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül" című cikkében foglalt állítások túlnyomó része helytálló, és azt közölte, hogy a felügyelőbizottság azon a véleményen volt, hogy az MNB működése nem jogszerű, így a jegybank – többek között – törvényi felhatalmazás nélkül vásárolt hegedűt és képzőművészeti alkotásokat.

A közlemény szerint Róna Péter állításai minden ténybeli alapot nélkülöznek, és azt a hamis látszatot keltik, mintha a felügyelőbizottság kifogásolta volna az MNB működésének jogszerűségét. Ezért az MNB Róna Péternek a jegybank hitelességét, törvényes működését és az iránta megnyilvánuló közbizalmat súlyosan sértő, valótlan kijelentései miatt büntetőfeljelentést tett – áll a közleményben.

A jegybank a múlt héten az Index cikke miatt szintén büntetőfeljelentést tett, ugyancsak arra hivatkozva, hogy az írás "hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas" állításokat tartalmaz. A lap a múlt héten szerdán MNB-s informátorra hivatkozva azt írta, hogy a bank százmilliárdnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. A költségeket végső soron az adózók állják, a parlament pedig nem ellenőrizhet, ahogy a jegybank más testületei sem – írta az Index.

Az MNB akkori közleménye szerint a jogszabályok által meghatározott keretek között az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását, emellett a jegybank felügyelőbizottsága mint folyamatos tulajdonosi ellenőrző szerv már ebben az évben is több alkalommal ellenőrizte az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiáját, az Értéktár programot, illetve a 2014. évi költségtervet.

A jegybank akkor közölte azt is, hogy a jegybanktörvény alapján az MNB által kiszabott bírságbevételek a jegybanki működés fedezésére nem használhatók fel, az MNB ebből támogat társadalmi célokat, és nem adófizetői pénzből.