Cseh benzinkutakat vesz a Mol

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Mol Nyrt. megveszi az olasz ENI társaság 124 Agip üzemanyagtöltő állomását Csehországban, írja a Hospodárské Noviny. A lap szerint a Mol nem készpénzben fizet, hanem átengedi az ENI-nek az olaszországi Mantovában lévő olajfinomítóját, amelynek eladását két éve tervezi "a kedvezőtlen gazdasági környezet" miatt. A Mol állítólag olaszországi üzemanyagtöltő állomásai egy részét is átengedi az ENI-nek.

Ha az akvizíció megvalósul, a Mol lesz a cseh piac második legerősebb szereplője. Jelenleg 24 Slovnaft és 125 Pap Oil benzinkút van a magyar olajipari cég tulajdonában Csehországban. A Molnak az ügylet azért is előnyös, mert ezen keresztül megnyílik az út a szlovákiai és a romániai Agip kutak megvásárlásához. Ezek az országok kulcsfontosságúak a Mol-csoport számára.

Az ENI egy ideje mérlegelte, hogy kivonul Csehországból. Az Agip benzinkutak veszteségesek, és nem sokat hoz a cégnek a Ceská Rafinérská olajfinomítóban lévő egyharmados tulajdonrésze sem. A Mol az MTI érdeklődésére közölte, hogy piaci spekulációkat nem kommentál.