Óriási árzuhanás a Philipsnél

Vágólapra másolva!
Csalódást keltő negyedéves gyorsjelentéssel állt ma reggel elő a világ legnagyobb világítástechnikai cége, a Philips. A holland társaság bevételére és eredményére egyaránt a kedvezőtlenül hatottak a devizamozgások.
Vágólapra másolva!

A kedvezőtlen devizamozgások miatt a társaság már az árbevétel soron sem tudta teljesíteni a szakértői várakozásokat. A konszenzusban szereplő 5,24 milliárd euróval szemben ugyanis 5,02 milliárdos értékesítést tudott összehozni a holland elektronikai cég az első negyedévben.

Az elemzők által leginkább követett profitsor az egyszeri tételekkel korrigált amortizáció előtti üzemi eredmény (EBITA). Az itt összehozott 368 millió eurós profit azonban igen nagy csalódás, hiszen nem csak hogy 13 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi nyereséghez képest, de még az elemzők által várt 413 millió eurót is jócskán alulmúlja.

A jóval gyengébb eredmény miatt a társaság jövedelmezősége is visszakorrigált kis mértékben. A tisztított 12 havi gördülő EBITA nem csak 9,4 százalékra esett vissza csoportszinten az előző negyedévi 9,7 százalékot követően. A főbb üzletágak közül ugyanakkor csak az egészségügy terén romlott a vállalat profitabilitása, 15,5 százalékról 15,1 százalékra csökkent az EBITDA ráta értéke.

Forrás: Investor.hu

Frans Van Houten a Philips vezérigazgatója szerint kihívásokkal teli év lehet 2014, ugyanakkor továbbra is teljesíthetőnek tartja a 2016-ig felvázolt célok elérését.

A költségcsökkentések terén továbbra is jól áll a Philips, ami nagyban betudható annak, hogy tavaly túlteljesítette az időszakra meghatározott 900 millió eurós célt. Az első negyedévi 22 millió eurós spórolással együtt eddig – 2011 óta – 1088 millió eurót takarított meg a Philips. Az év végig a tervezet 1,25 milliárdos költségcsökkentés ír elő.

Forrás: Investor.hu

A gyenge negyedéves gyorsjelentés következtében a Philips árfolyama már 7,6 százalékos mínuszban is járt, amivel jócskán eltávolodott a papír a 200 napos mozgóátlagtól. Ráadásul az az év eddig eltelt részében sem vitézkedett a Philips, nagyjából mintegy 12 százalékot esett az árfolyama az amszterdami parketten.

Philips napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu