Giga gyógyszerüzlet Európából

Vágólapra másolva!
Összesen több mint 25 milliárd dollár értékű tranzakciók sorozatával a svájci Novartis és a brit GlaxoSmithKlein létre hoz egy vegyesvállalatot, valamint letisztítják portfoliójukat, érkezett kora reggel a hír.
Vágólapra másolva!

Mit jelentettek be?

  • A Novartis 14,5 milliárd dollárért megveszi a GlaxoSmithKlein (GSK) onkológiai gyógyszerüzletágát. Ezen felül még 1,5 milliárd dollár plusz összeget fizethet a svájci cég, ha bizonyos mérföldkövek teljesülnek.
  • A Novartis eladja oltóanyag üzletágát (az influenzaoltásokat kivéve) 7,1 milliárd dollárért a GSK-nak, amiből 1,8 milliárd szintén előírásokhoz kötött.
  • Emellett a két cég létrehoz egy vegyesvállalatot, ami a fogyasztói egészségügy területén a világ egyik vezető gyógyszercége lesz. Ebben a vállalatban a GSK 63,5 százalékos részesedéssel fog rendelkezni.
  • Itt viszont még nincs vége, hiszen a Novartis egy független ügylet keretében eladja az állatgyógyszer bizniszét az amerikai Eli Lillynek, nagyjából 5,4 milliárd dollárért.
  • A Glaxo és a Novartis vegyesvállalata nagyjából egy 6,5 milliárd fontos árbevételű cég jöhet létre.
  • A tranzakciókat még jóvá kell hagynia több hatóságnak is, így véglegesen csak 2015 első felében záródhatnak le.

A Novartisnál egyébként egy nagy reorganizációs folyamat keretében bonyolítják le ezeket a tranzakciókat, amivel a svájci gyógyszercégnél leghetőség nyílik majd, hogy a kulcsüzletágakra fókuszáljanak.

A Novartis elmondása szerint az ügyleteknek pozitív hatása lesz a cég pénzügyi teljesítményére. A cég várakozásai szerint a kulcs üzemi eredményhányad jelentősen emelkedhet majd a tranzakciók lezárását követő első évben.

A hírekre a Glaxo árfolyama már több mint öt százalékos pluszban áll, de a Novartis is 2,3 százalékkal emelkedik.