Bonyolódik a Telekom-ügy Szlovákiában

Telekom
A pályázatra egyéni fejlesztőket és startupokat egyaránt vár a Telekom
Vágólapra másolva!
Új fordulatot vehet a Telekom-sztori Szlovákiában, miután a jelenlegi privatizációs törvény alapján nem lehetne a 49 százalékos állami tulajdonban lévő Slovak Telekom részesedést a tőzsdén keresztül értékesíteni.
Vágólapra másolva!

A szlovák SME hírportál szerint egyáltalán nem biztos, hogy a szlovák állam teljes egészében a tőzsdén keresztül értékesíti a Slovak Telekomban meglévő 49 százalékos részesedését – írja a mergermarket.

Az SME spekulációit az 1991-es privatizációs törvényre alapozza, amely a jelenlegi formájában tiltja az állami tulajdonú cégek tőzsdén keresztüli értékesítését. Éppen ezért a szlovák gazdasági minisztérium már munkához is látott. Bár javaslatuk nem zárná ki a tőzsdei kibocsátást, de így az ügyletbe egy másik befektetők is be kellene vonni, amely szintén részesedést szerezne a társaságban.

Mindennek tudatában az SME várakozásai szerint a szlovák kormány az állami kézben lévő 49 százalékos pakkból csak 33 százalékot értékesítene a tőzsdén keresztül, míg a fennmaradó részesedést a már jelenleg is többségi tulajdonos Deutsche Telekomnak adná el. Ezzel a német telekomcég tulajdoni hányada 67 százalékra nőne 51 százalékról.

Forrás: Investor.hu

A Deutsche Telekom részesedésének növekedése azonban egy fontos kérdést is felvethet, mégpedig azt, hogy ha már képes lenne megvenni egy 16 százalékos részesedést, akkor miért ne vásárolná inkább meg a teljes állami csomagot.

A szlovákok által áhított 1 milliárd eurós bevételi várakozást akár könnyen teljesíthetné a német telekomcég, már ha a mintegy 8 milliárd eurós – év végi – készpénzállományából indulunk ki. Ráadásul ezt a lépést az sem zárja ki, hogy a Deutsche Telekomnak elővásárlási joga van az állami csomagra, amit akár később is érvényesíthet. Még annak ellenére is, hogy korábban rábólintottak a szlovákok privatizációs tervére.

Ha mégis utóbbi kimenetel valósulna meg, akkor könnyen előfordulhat, hogy ismét terítékre kerülne a Magyar Telekom felvásárlási sztorija is, ami igazából illeszkedik az anyacég régiós terjeszkedési tervébe. Az elmúlt hónapokban a GTS mellett a cseh T-Mobile kisebbségi pakkját is bekebelezte a német telekomóriás, ráadásul a szlovén sajtó a legesélyesebb pályázóként kezeli a Telekom Slovenije privatizációban.

Forrás: Investor.hu

Biztosat persze továbbra sem tudni a Magyar Telekom felvásárlási sztorival kapcsolatban, miután nemrégiben a telekomcég elnöke után a vezérigazgató is arról foglalt állást, hogy tudomásuk szerint nincs tervben a társaság felvásárlása.

A DT régiós felvásárlásairól bővebben itt olvashat: