Milliárdokat spórolhatnak meg a mobilszolgáltatók

Vágólapra másolva!
Tavaly november után újabb frekvenciatender tervezettel állt elő az NMHH, amely jó híreket is tartalmaz a mobilszolgáltatók számára, hiszen a korábban előirányzott minimális bevételhez képest alacsonyabb összeggel számol a pályázat kiírója. Ezalapján mintegy 20 milliárdot spórolhatnak a mobilszolgáltatók.
Vágólapra másolva!

November után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közzétette a 800 és 2600 MHz-es frekvenciasávok, mint új sávok, valamint a 900, 1800 MHz-es és 26 GHz-es sávok esetében a még rendelkezésre álló, eddig nem használt blokkok értékesítésére irányuló pályázati dokumentáció újabb tervezetét. Ehhez 20 napon belül lehet észrevételeket tenni.

A legnagyobb változást a korábbi tervezetthez képest a pályázati összeg tartalmazza, ugyanis amíg tavaly az NMHH minimálisan 125 milliárd forintos bevételi tervvel állt elő, addig a friss dokumentum 104,15 milliárd forinttal számol.

Forrás: NMHH, Investor.hu

A korábbi tervezettel összhangban az NMHH ezúttal is 9 csomagban kívánja értékesíteni a meghirdetett blokkokat. A megszerezhető frekvenciákra vonatkozó használati jogosultságok lejárati dátuma egységesen 2029. június 15-e, ami szintén egybevág a novemberi hirdetménnyel. Ugyanakkor frekvenciahasználati jogosultság időtartama egy alkalommal - változatlan szerződéses feltételekkel - 5 évvel meghosszabbodik egyes feltételek teljesülése esetén.

Az NMHH a végleges dokumentumot május 22-én teheti közzé, majd ezt követően a pályázók június 16-ig nyújthatják be ajánlataikat. A pályázat eredményét a kiírónak a végleges hirdetmény közzétételét követő 45. és 150. nap között kell meghoznia, ugyanakkor a határidő egy alkalommal, de legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja. Ezek alapján legkésőbb október 13, illetve november 12 között születhet meg a döntés.

Újabb jó hír a szektornak

A hazai mobilszolgáltatók számára pozitív hírnek tekinthető, hogy az NMHH által megfogalmazott bevételi minimum mintegy 17 százalékkal múlja alul a korábbi tervzetet. Nem ez volt azonban az első kedvezően értékelhető lépés a szolgáltatók és az NMHH között, ugyanis tavaly sikerült egyezségre jutni a már használatban lévő frekvenciák engedélyének meghosszabbításáról.

Ráadásul Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezréigazgatója a környezet további javulását várja a távközlési szektorban, aminek alapja a kormánnyal nemrégiben aláírt partnerségi megállapodás lehet az alapja. Ebben ugyanis a kormány vállalta, hogy felülvizsgálja az eddigi adóztatási politikáját, illetve az iparági szabályozást.