Vágólapra másolva!
Részvényesi indítványra módosítják a dolgozói részvényekkel kapcsolatos közgyűlési javaslatot a Graphisoft Parknál, aminek köszönhetően nagyobb rést hagynának nyitva egy esetleges felvásárlási kísérlet előtt. Úgy tűnik, ez a verzió a cég igazgatóságának is tetszik, és a befektetők is örülhetnek. 
Vágólapra másolva!

A Graphisoft április 23-i közgyűlésére a cég vezetése 600 ezer darab (ami a törzsrészvények 6 százaléka) dolgozói részvény kibocsátására vonatkozó javaslatot fogalmazott meg. Azokra a cég vezető állású munkavállalói lennének jogosultak úgy, hogy minden egyes részvény ötszörös szavazatot biztosítana számukra a közgyűléseken. Az igazgatóság lépését a befektetők nagy megrökönyödéssel fogadták, hiszen a dolgozói részvények egy esetleges felvásárlás elé gördíthetnek akadályokat.

A vállalat alapító tulajdonosa, Bojár Gábor nem is rejtette véka alá ezzel kapcsolatos szándékaikat. Az érvelés szerint azonban azért van szükség erre az eszközre, hogy egy esetleges felvásárlási szándék esetén minden részvényes hozzájuthasson a fair felvásárlási árhoz.

Látva a befektetői és igazgatósági véleményeket, a tegnapi közgyűlési javaslat egyfajta konszenzusos megoldásnak tűnik a témában. A dolgozói részvény által biztosított többlet szavazati jogok ugyanis megmaradnak egészen addig, amíg kellően magas felvásárlási ajánlat nem érkezik a részvényekre.

Ezen túl akkor sem lehet érvényesíteni a többlet szavazatokat, ha legalább háromnegyedes (vagyis fajsúlyosabb) szótöbbséget igénylő közgyűlési döntésre kerül sor, vagy a dolgozói részvényekhez kapcsolódó jogokat hátrányosan módosító határozatokról van szó. A vezetői részvények elveszítik szavazati jogukat, ha a Társaságban, mint céltársaságban, nyilvános vételi ajánlat útján egy ajánlattevő megszerzi a törzsrészvények egyszerű többségét és a társaság igazgatótanácsának a vételi ajánlattal kapcsolatos véleménye a vételi ajánlat elfogadására irányuló javaslatot tartalmaz. A szavazati jog az Igazgatótanács vételi ajánlat elfogadására irányuló javaslata nélkül is megszűnik, amennyiben a nyilvános vételi ajánlat szerinti felvásárlási ár minimum 15%-kal meghaladja a vezetői részvény program által definiált valós nettó eszközértéket.

Mit jelent ez?

Mivel a 2013-as egy részvényre jutó nettó eszközérték 2686 forintos, a közgyűlési javaslat azt is jelenti, hogy az igazgatóság jelenleg akkor lenne hajlandó megválni a dolgozó részvények jelentette többlet szavazati jogoktól, ha 3000 forint feletti felvásárlási ajánlat érkezne a papírokra. Ez talán egy jelzés a piaci szereplők számára is, hogy a cégvezetés milyen potenciális értéket lát a vállalat részvényeiben.

Forrás: Investor.hu