Az Alexandra magával ránthatja az egész könyvpiacot?

Nem magánügy az Alexandra piaci helyzete - a bukását ugyanis az egész iparág megszenvedné
Vágólapra másolva!
Korábban már írtunk arról, hogy az Alexandra könyvóriás komoly kihívásokkal küzd, és hatalmas adósságot görget maga előtt. Egy szakmai forrás szerint ha az Alexandra dől, dől az iparág is.
Vágólapra másolva!

"Irtózatos gáz van" címmel írt drámai hangú nyílt levelet L. Simon Lászlóhoz, a parlament kulturális bizottságának elnökéhez Szabó Tibor Benjámin az Új Könyvpiac felelős szerkesztője.

Szabó szerint a könyvpiacon meglévő problémák akkorákra duzzadtak, hogy a lyukak már nem betömhetők, és - főleg az Alexandra által kialakított, de később a többi könyvértékesítő hálózat által is követett üzleti gyakorlat következtében - jogi eszközökkel kell közbelépni, hogy elkerülhető legyen a teljes iparág összeomlása.

Nem magánügy az Alexandra piaci helyzete - a bukását ugyanis az egész iparág megszenvedné Forrás: Origo

Szerinte L. Simon, mint a Nemzeti Kulturális Alap elnöki jogkörben eljáró alelnöke tehetne a legtöbbet a kialakult helyzet ellen. "Az vagy a könyvszakmának, mint Harry Potter Roxfortnak," fogalmaz a szerkesztő.

Jogszabályi változások kellenek

A szakember szerint az Alexandra által indított adósságspirál mostanra az egész szektort megmérgezte, és mivel a kereskedőcég a közepes méretű kiadóknak több tízmilliós összegekkel tartozik, az Alexandra bedőlése - amire a bankhitelekkel kapcsolatban nemrég felmerült nehézségek miatt egyre nagyobb az esély - az egész iparágat magával rántaná.

Szabó a következő jogszabályi változásokat javasolja L. Simonnak megfontolásra:

A könyvkereskedőket kötelezni kellene arra, hogy a kiadói jutalékokat külön számlán tárolják, elkerülve azt, hogy ezek az összegek beépüljenek a kereskedőcégek napi gazdálkodásába, és felelőtlenül feléljék azokat.

El kellene fogadni a "könyvártörvényt" (ezt korábban L. Simon is támogatta), amely kimondaná, hogy a könyveket a megjelenésüket követő egy évig a könyvkereskedők nem adhatják húsz százalékot meghaladó kedvezménnyel.

Végül pedig a piacot - legalább részben - át kellene állítani a bizományosi kereskedelemről a visszárus kereskedelemre. Szabó szerint az is elegendő lenne, ha csak az NKA által támogatott könyvekkel kapcsolatban írnák elő, hogy azokat a kereskedőknek a megjelenést követő egy évben kötelezően készleten kell tartaniuk, és azokat az átvételkor ki kell fizetniük.