A Google saját maga dekódolta a reCAPTCHA-t

A captchák mögött eddig legalább a robotok elől biztonságban tudhattuk az adatainkat.
Vágólapra másolva!
A Google mérnökei egy olyan algoritmust fejlesztettek, amely képes megoldani a captchákat. Ezeket korábban pont azért hozták létre, hogy megkülönböztessék az embereket a számítógépektől.
Vágólapra másolva!

A szoftvert, ami egy most megjelent tanulmány szerint 99,8 százalékos precizitással képes feloldani a captchákat, eredetileg arra fejlesztették, hogy a Google Street View-n (tehát a Google térkép utcai nézetén) megjelenő feliratokat, házszámokat és egyéb jeleket tudja dekódolni.

A captchák mögött eddig legalább a robotok elől biztonságban tudhattuk az adatainkat. Forrás: Captcha.org

Az, hogy a captchákat most algoritmikusan is meg tudják oldani, azért probléma, mert ezeket a - jórészt eltorzított - szövegdarabokat eredetileg arra hozták létre, hogy egyértelműen azonosítsák az emberi látogatókat, és kiszűrjék a robotokat. Maga az elnevezés is erre utal: CAPTCHA, vagyis Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart (teljesen automatizált nyilvánosTuring-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére).

Amíg ugyanis egy ember viszonylag könnyedén felismer egy kicsit eltorzított vagy zajjal körülvett formát, addig ez a gépek számára megoldhatatlannak bizonyult - legalábbis mostanáig.

Külön pikantéria, hogy az eredeti Captchánál fejlettebb reCAPTCHA nevű biztonsági szolgáltatást nem más, mint a Google fejlesztette és üzemelteti most is.

A keresőóriás mindenesetre nincs kétségbeesve a fejleménytől - ami nyilván nagyrészt annak tulajdonítható, hogy a technológia, amellyel a saját kódjait sikerült feltörni, szintén a saját tulajdonában van. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy ahol komoly információkat védenek a robotok hozzáférésétől, ott hosszú távon új, fejlettebb biztonsági megoldásokat kell alkalmazni.

"Ez a mostani eredmény csak rávilágított, hogy a torzított szövegek felismerésének nem lehet kizárólagos szerepük abban, hogy a valódi felhasználókat megkülönböztessük a felhasználóként viselkedő robotoktól," jelent meg a Google biztonsági blogjának egy bejegyzésében.

Érdekessége a mostani programnak, hogy miközben a captchákat olyan pontossággal tudja megoldani, amilyenre feltehetőleg egyetlen valós felhasználó sem képes (néha a szövegrészletek túlságosan torzak, vagy egyszerűen a gépeléskor vétünk beűhibát), addig az eredeti célját távolról sem teljesíti ennyire tökéletesen: a tanulmány szerint a Street View-ban megjelenő szövegeket körülbelül 90 százalékos-, míg a házszámokat 96 százalékos pontossággal sikerült automatikusan felismernie.