Összejöhet a milliárdos ördögi terve

sakk
Vágólapra másolva!
Már-már pattanásig feszült a hangulat a Telekom Austria körül, az ezt fűtő felvásárlási sztori a korábbi várakozásainknak megfelelően halad előre. Ráadásul most egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk, az América Móvil akár már a jövő héten megkaphatja a "zöld utat" részesedésének növelésére. Ilyen esetben véleményünk szerint bő kétszámjegyű prémiumot jelenthet a felvásárlási ár a jelenlegi piaci árhoz képest.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben napvilágot látott hírek fényében ismét utánajártunk a Telekom Austria felvásárlási sztorijának. Elöljáróban csak annyit, hogy a történet igen jól alakul befektetői szemszögből nézve. Lássuk a pro és kontra érveket:

Pro...

  • Barátságos hangulat a két nagytulajdonos között
  • A szindikátusi szerződés támogatja a felvásárlási sztorit
  • "Baráti kezek” is segíthetik a tranzakció sikerességét
  • Hatalmas prémiummal kecsegtet az akvizíció

...és kontra érvek

  • Egyáltalán nem vonzó az osztrák jogszabályok alapján megkövetelt minimum ár
  • Az osztrák állami vagyonkezelőnél nem mindenki támogatja az együttműködést

Révbe érhet a mexikói telekommogul

Jelentős előrelépésről számolhatunk be a Telekom Austria felvásárlási sztorijával kapcsolatban, amire az Investor.hu hasábjain is felhívtuk a figyelmet. Részben ennek is tudható be, hogy azóta is gen jól szerepel a telekompapír, két és fél hónap alatt közel 9 százalékos (nem realizált) nyereségre tehettek szert a részvényesek.

Közeledik egymáshoz a társaság két meghatározó tulajdonosa, ami pozitív fejleményként értékelhető. Az osztrák állami vagyonkezelő (ÖIAG), illetve a mexikói América Móvil egy szindikátusi szerződés megkötésén dolgozik, aminek eredményeképpen a jövőben együttesen lépnének fel a döntések meghozatalakor.

A lépés még jobban felpezsdíthetné a felvásárlási sztorit, hiszen ezután a két nagy tulajdonos részesedését egyben (55,23%) kellene figyelembe venni, ami így egy fontos szintet, a 30 százalékos küszöböt lépné át. Ennek következménye pedig egy kötelező érvényű felvásárlási ajánlat lenne.

Forrás: Investor.hu

Itt az idő, többségbe kerülhet az América Móvil

A két nagy tulajdonos közül a felvásárlásban az América Móvil tölthetne be vezető szerepet, a latin-amerikai telekomcég ugyanis szeretné megszilárdítani európai pozícióit, aminek kiinduló állomása úgy néz ki, hogy Ausztria lehet.

Az osztrák állami vagyonkezelő vélhetően kimarad a részvényvásárlásból, inkább az eladói oldalon jelenhet meg egy kisebb pakkal, ami a tavaly bejelentett privatizációs tervekkel magyarázható. Azonban az ÖIAG mindenképpen szeretne egy "vétójogot” biztosító kisebbségi csomagot (25 százalék + 1 részvény) megtartani a Telekom Austriában. A munkahelyek védelme mellett ugyanis a társaság központját továbbra is Bécsben szeretné tudni a kormány, ráadásul így a fontosabb döntésekbe is könnyedén beleszólhatna.

Az América Móvil egy felvásárlási ajánlat esetén a közel 45 százalékos szeletet kihasító közkézhányadra pályázna elsősorban. Ebből azonban könnyen elképzelhető, hogy már most 11,5 százalék "baráti kezekben” található, hiszen az América Móvilt leszámítva ekkora pakkal rendelkeznek a mexikói illetőségű tulajdonosok az osztrák telekomcégben.

A fennmaradó részesedés főként kisbefektetők kezében összpontosul, a harmadik számú tulajdonos, a Dodge & Cox (alapkezelő) is csak 3,35 százalékos befolyással bír a Telekom Austriában. A szétszórt tulajdonosi struktúrából adódóan a kisrészvényeseket egy impozáns ajánlattal könnyű lehet elcsábítani.

Félig már a siker kapujában érezheti magát Carlos Slim Forrás: AFP

Járjunk nyitott szemmel!

A munkavállalók érdekeit képviselő ÖIAG felügyelőbizottsági tagok ellenzik a tervezett szindikátusi szerződést, véleményük szerint ugyanis az ügylet révén az osztrák állam elveszítené az irányítást a cég felett.

Ugyanakkor a 15 tagú felügyelőbizottságban csupán 5 hellyel rendelkeznek a munkavállalók érdekeit képviselő tagok, míg a döntés meghozatalához legalább 8 tag egyöntetű véleménye szükséges. Ezek alapján egyelőre nincs veszélyben a szindikátusi szerződés, és a felvásárlási sztori sem. Persze kérdéses, hogy a tranzakciót ellenzők maguk mellé tudnak-e még állítani további 3 tagot. A döntésre már nem kell sokat várni, az ÖIAG felügyelőbizottsága ugyanis április 23-án hozza meg döntését az ügyben.

A lehetséges nyerő kompenzálja a kockázatokat

Bár közel sem biztos, hogy a szindikátusi szerződést megkötik a felek, a lehetséges felvásárlás mégis jókora hozampotenciállal kecsegtet, ami nagyban ellensúlyozhatja a kockázatokat.

Az osztrák jogszabályok alapján az América Móvilnak részvényenként legalább 6,43 eurós felvásárlási ajánlattal kellene előállnia abban az esetben, ha a két nagytulajdonosnak sikerül egyezségre jutnia. Véleményük szerint azonban a törvényi minimumár korántsem lenne vonzó a Telekom Austria befektetői számára, hiszen az árfolyam tegnap 6,95 eurón zárt.

Az osztrák jogszabályok alapján két kritériumot kell figyelembe venni a kisrészvényeseknek felajánlott minimum árral kapcsolatban:

  • Elmúlt fél év súlyozott átlagára (6,43 EUR)
  • Az elmúlt 12 hónapban végrehajtott tranzakciók a részvényben, de ezek közül is a legmagasabb árú (Az Inmobiliaria Carsotól megvett 3,1 százalékos csomag tranzakciójának pénzügyi részletei nem nyilvánosak)

Akár 7,39 eurót is adhatna a vevő egy Telekom Austria részvényért, ha a távközlési szektorban megszokott felvásárlási szorzókból indulnánk ki, legalábbis az 5,5-ös medián EV/EBITDA szorzó alapján. Ez a keddi záróárhoz képest mintegy 6 százalékos felértékelődési potenciállal kecsegtet.

Az América Móvil azonban túl nagy terveket szövöget az európai távközlési szektorban ahhoz, hogy kudarcot valljon egy kevésbé versenyképes árral. Bár tavaly sikertelen kísérletet tett a holland KPN bekebelezésére, a mostani tranzakció szempontjából jó hír, hogy a kormánnyal eddig igen jól haladnak a tárgyalások.

Éppen ezért nem zárható ki, hogy még a jelenlegi árfolyamhoz képest is vaskos prémiumot kínáljon a latin-amerikai telekomóriás. 2012 nyarán például 6,6-os EV/EBITDA mutatón vásárolt nagyobb részesedést a Telekom Austriában az América Móvil. Ezek alapján pedig akár 10,5 eurót is felkínálhatna az osztrák telekompapírért a vevő, ami a keddi záróárhoz képest 51 százalékos prémiummal kecsegtet.

Forrás: Investor.hu

Az 51 százalékos prémium némiképp túlzónak is számíthat, a Reuters értesülései szerint 2012 júniusában "csupán” 20 százalékkal fizetett többet a Telekom Austria részvényekért az América Móvil, mint a piaci ár.

Merre tovább?

Továbbra is jól fest a Telekom Austria heti chartja, a 6,6 eurós szint után ugyanis a 7,1 eurós szint közelében készül megragadni az árfolyam. Ha innen sikerülne megpattannia a telekompapírnak, akkor akár 9 euró környékére is eljuthatna az árfolyam.

Telekom Austria napi grafikon (Bécs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu