Lehúzza a rolót az OTP Krímben

Vágólapra másolva!
Beszünteti működését a Krím-félszigeten az OTP április 18-tól. A hazai pénzintézet a félszigeten uralkodó bizonytalansággal indokolja a döntését.
Vágólapra másolva!
  • Az OTP a Krím-félszigeten uralkodó jogi bizonytalanság miatt húzza le a rolót a térségben április 17-ig. Ez többek között a krími pénzügyi rendszer működésére vonatkozó orosz törvény életbe lépésével magyarázható.
  • A bank helyi ügyfeleinek kiszolgálását a fiókbezárásokat követően az Ukrajna területén található többi OTP-fiók fogja ellátni.
  • Az OTP-nek 8 fiókja van a Krímben, és további 17 fiókkal rendelkeznek a zavargásokkal sújtott kelet-ukrajnai térségben (az összes 140 fiókos ukrán hálózatból).
Az OTP ukrán fiókhálózata Forrás: Investor.hu
  • Az OTP ukrán leánya a 14. legnagyobb pénzintézet keleti szomszédunknál a saját tőke mérete szerint. A bank ukrán leánya a bankcsoport teljes hitelállományának 7,3 százalékát, a betétállománynak a 3,5 százalékát adja. Az ukrán leányának tőkehelyzete erős, 2013 végén 20,6 százalékos volt a tőkemegfelelési mutatója.
Az Ukrajnában lévő bankok saját tőkéjének nagysága. Forrás: Investor.hu
  • A lépés mindenképpen negatív az OTP számára, ugyanakkor már korábban is lehetett erre számítani az ukrán válság fokozódásával. A feszültségek miatt már a Privatbank, az Alfa Bank, az Universal Bank és a Raiffeisen is krími fiókjainak bezárása mellett döntött.