Jó hírnek örülhet a Mol szomszédja

Vágólapra másolva!
A kanadai Shamaran Petroleum tegnap jelentette be, hogy az Irak Kurdisztánban található Atrush blokkban végzett tesztek alapján az egyik kútban több mint 9000 hordó olajat tudnak a felszínre hozni naponta az előzetes eredmények szerint. Az Atrush blokk egyébként a Mol érdekeltségébe tartozó Akri-Bijeel és Shaikan blokkok szomszédságában található.
Vágólapra másolva!
  • A kanadai Shamaran Petroleum tegnap este jelentette be, hogy az Irak Kurdisztánban lévő Atrush blokkban végrehajtott tesztek jól zárultak.
  • A 4-es kútban elvégzett tesztekből kiderül, hogy naponta 9059 hordó olajat tudnak felszínre hozni, aminek a minősége 27-28 API. Ez az olaj közepes nehézségűnek számít.
  • Az eredmény azért lehet érdekes, mert a Mol-nak az Atrush blokk szomszédságában két területen is van érdekeltsége, az egyik az Akri-Bijeel (ahol 80 százalékos részesedése van), a másik pedig a Shaikan mező (ahol pedig 20 százalékos részesedése van a Molnak).
  • Emlékezetes, hogy 2012 második felében az egyik nap a Mol részvényére nagyon ráugrottak a befektetők (8,5 százalékot drágult a részvény), miután kiderült, hogy az Atrush blokkban napi 42,2 ezer hordó kapacitással rendelkező kútról számoltak be. A mostani eredmény ugyan jóval kisebb, mint a korábbi, de áttételesen nem számít rossz hírnek a Mol szempontjából.
  • A Mol várhatóan a második negyedévben tesz közzé kutatási eredményeket Irak Kurdisztán régiójából. Legutóbb március közepén számolt be a Mol a próbatermelés megindulásáról az Akri-Bijeel blokkban.
Forrás: Irapec.com, Investor.hu