Óriási profitzuhanás a svájci óriásbanknál

Vágólapra másolva!
Több mint harmadával esett vissza a második legnagyobb svájci banknak, a Credit Suisse-nek a profitja az első negyedévben. A pénzintézet elsősorban a kötvénykereskedési üzletág gyenge teljesítménye miatt szenvedett. 
Vágólapra másolva!
  • A Credit Suisse 859 millió svájci frankos nettó profitot ért el az első negyedévben, ami 34 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 1,3 milliárdos profitnál. Ezzel az elemzői várakozásokat is alulmúlták, a szakértők 1,09 milliárd svájci frankos nyereségre számítottak.
  • A bank eredményeit a befektetési banki üzletág gyenge teljesítménye rontotta, az egységnél 36 százalékos volt a profitcsökkenés. Ennek oka elsősorban a kötvénykereskedésből származó bevételek jelentős csökkenése. Korábban a Citigroup és a JP Morgan is a kötvénykereskedési egység gyengélkedéséről számolt be.
  • A svájci pénzintézet további 107 millió svájci frankot tett félre az első három hónapban az ellene folyamatban lévő jogi ügyek költségeinek fedezésére. A Credit Suisse amerikai privátbanki ügyfeleinek segített az adófizetés elkerülésében a vádak szerint, melynek ügyében az Amerikai Igazságügyi Minisztérium vizsgálódik.
  • A visszaeső eredmények ellenére a bank szeretne legalább akkora részvényenkénti osztalékot fizetni, mint tavaly - jelentette be a vezérigazgató. Eszerint 0,7 svájci frankos részvényenkénti osztalék fog érkezni a tavalyi eredmények után.
  • A vállalat ezen túl márciusban bejelentette, hogy 885 millió dolláros kártérítést fog fizetni a két jelzálogpiaci óriásnak, a Fannie Mae-nek és a Freddie Mac-nek a jelzálogfedezetű értékpapírok válság előtti megtévesztő értékesítéseiért.