Erre nem lehetnek olyan büszkék az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Bár a tőzsdék szárnyalása alapján az embernek talán más lenne a benyomása, az elmúlt öt év az amerikai vállalatok eredménytermelése szempontjából mégis sokkal gyengébb volt, mint a korábbi hasonló felívelő ciklusok során. 
Vágólapra másolva!

Az LPL Financial stratégája készített egy érdekes grafikont arról, hogy a nagy válságok után kibontakozó gazdasági felívelések mekkora profitnövekedéseket eredményeznek a vállalati szférában. Az eredmény igen lehangoló, már ha valaki például a tőzsdei szárnyalás alapján úgy gondolta, hogy a mögöttünk levő pár év bizony igen erős volt a profittermelés tekintetében.

A válság mélypontja óta átlagosan évente 2,8 százalékkal nőtt az amerikai S&P 500 index vállalatinak egy részvényre jutó eredménye, ami igencsak elmarad a korábbi felívelő ciklusok 7,3 százalékos átlagától. Sőt, a kép úgy talán még rosszabb, ha azt is hozzátesszük, hogy legalábbis a vizsgált időszakok közül egyetlen olyan sem volt, ami gyengébb teljesítményt mutatott volna a mostaninál.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul úgy, hogy az elmúlt időszakban az amerikai cégek elég sokat költöttek saját részvényeik vásárlására (ami miatt kapnak egyébként hideget és meleget is), ami a csökkenő parketten levő részvényszám miatt növeli az egy részvényre jutó eredmény értékét. Tehát még ezzel a "technikai" trükkel sem sikerült úgy alakítani a számokat, hogy az egy lendületesebb profitnövekedési ciklushoz hasonlítson. A jelenségnek persze számos oka lehet, az eltérő gazdasági és monetáris környezet sokmindent magyarázhat ugyan, de a kapott eredmény még ezek ellenére sem túl szívderítő.

A látottaknak persze lehet egy jó olvasata is, hiszen ha az eredménydinamika az előttünk álló pár negyedévben elkezd gyorsan felzárkózni a múltban látott folyamatokhoz, az pont azt jelentené, hogy a cégek előtt még jópár jó negyedév áll. Ezzel kapcsolatban azonban egyelőre szkeptikusak vagyunk, az eredménykilátások ugyanis közel sem ilyen fényesek, azért is gondoljuk úgy, hogy az amerikai tőzsdei bika egyre kevésbé lehet majd képes a profitbővülés üteménél nagyobbakat szökkenni. Persze befektetési lehetőség így is akad még bőven a tőzsdén, aki ilyeneket keres, az a következő Investor.hu rendezvényen valószínűleg talál is majd az elképzeléseibe illőt: