Csak néhány ezren igényelték a gyed extrát

Vágólapra másolva!
A magyar anyák foglalkoztatottsági mutatója a legalacsonyabb az unióban.
Vágólapra másolva!

Az idei költségvetésben 106,3 milliárd forintot irányoztak elő a gyermekgondozási díj fedezetére. Az év első hónapjára tervezett 17,7 milliárd forintos kiadással szemben azonban mindössze 15,2 milliárd forintot, az előirányzat 86 százalékát használták fel. A tavalyinál magasabb keretet az idén bevezetett gyed extra indokolja. Ettől a kormány azt reméli, hogy akár 10–20 ezer kisgyermekes anya is munkába áll. A januárban életbe léptetett intézkedéscsomaggal kapcsolatos első adatok azonban azt mutatják, hogy az anyák többsége inkább otthon marad a gyerekkel, írja a Világgazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól januárra vonatkozóan adatai szerint a gyed mellett 3630-an, a gyes mellett 30 órát meghaladó időtartamban 1803-an dolgoztak. Tehát ebben a körben januárban 5433-an éltek a gyed extra lehetőségével. A februári adatokról már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatott információt, e szerint 3820-an részesültek munka mellett gyedben.

Mivel a gyed extra visszamenőleg is érvényes, vagyis azok az anyák is újra igénybe vehetik a gyedet, akik már korábban visszamentek dolgozni, nem tudni, mennyi a valóban új munkavállaló. Pedig lenne hová fejlődni: a 6 év alatti gyerekeket nevelő anyák 36 százalékos magyarországi foglalkoztatottsági mutatója a legalacsonyabb az Európai Unióban.