Szembeszélben küzd a Nestlé

Vágólapra másolva!
Az erős svájci frank, az alacsony európai inflációs környezet és a húsvéti időszak áprilisra tolódása miatt jelentősen visszaesett a Nestlé árbevétele az első negyedévben. A Kit Kat csokik, Nescafé kávék gyártója viszont megerősítette idei várakozásait, és arra számít, hogy kifejezetten a második félévben fog erősen teljesíteni. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi öt év leglassabb első negyedéves árbevétel-növekedéséről számolt be gyorsjelentésében a Nestlé. Az élelmiszeróriás (különleges tételektől, devizamozgásoktól tisztított) árbevétele 4,2 százalékkal bővült az első három hónapban éves alapon, ami megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak.

A különleges tételeket és devizamozgásokat (svájci frank erősödését) is beleszámítva 5,1 százalékkal esett vissza a Nestlé árbevétele, mely így 20,82 milliárd svájci frankot tett ki. Ez viszont már alulmúlta a prognózisokat, mivel a szakértők 21,32 milliárd svácji frankra számítottak ezen a soron. A társaságnak nem kedvezett az sem, hogy az erős húsvéti időszak idén a második negyedévre esik, szemben 2013-al, így egy viszonylag magasabb bázishoz kellett viszonyítani az eredményeket.

A fő piacnak számító Európában igencsak gyengén teljesített a társaság, mivel 0,8 százalékos volt itt az árbevétel visszaesése. Ennek legfőbb oka az alacsony inflációs környezet az eurózónában, amit súlyosbít az egyre erősebb árazási verseny, melynek során a vásárlók inkább az olcsóbb termékeket kezdik el keresni. Ezt Paul Bulcke vezérigazgató a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón ki is emelt, szerinte az organikus növekedésük sokkal inkább az eladott termékek mennyiségének növekedésének köszönhető az áraik emelkedése helyett.

A cég arra számít, hogy a svájci frank számukra kedvezőtlen erősödése - mely az első negyedévben is rontotta az eredményeket - a következő negyedévekben is folytatódhat, ami továbbra is nyomás alá helyezheti az árbevétel-számokat ebben az évben. Ugyanakkor az új termékeik segítségével fenn tudják majd tartani organikus növekedésüket a nehéz gazdasági környezet ellenére is, így változatlanul 5 százalékos árbevétel-bővüléssel számolnak erre az évre. A vállalat arra számít, hogy a második félévben fognak kifejezetten erősen teljesíteni.

Az eredményekre eleinte kisebb emelkedéssel reagáltak a Nestlé részvényei, melyek azóta 0,3 százalékos mínuszba csúsztak vissza.

Forrás: Investor.hu