Negyedével több pénzügyi számítógépes támadás

A Paypal elektronikus fizetési szájt kinézetére megtévesztésig hasonlító adathalász szájt.
Vágólapra másolva!
Egyre többször támadnak a kiberbűnözők, és a módszereik is egyre kifinomultabbak. Tavaly 28 millió számítógépes, pénzügyi támadást regisztráltak - áll a Kaspersky Lab elemzésében.
Vágólapra másolva!

Főleg a Bitcoinok ellen irányultak a tavalyi kibertámadások, amelyek száma több mint negyedével, 27,6 százalékkal emelkedett 2012-höz képest. A pénzügyi kártevők többségét banki trójaiak, keylogger programok (amelyek képesek megszerezni a felhasználó által begépelt adatokat, így a felhasználóneveket és a jelszavakat is), valamint két, kimondottan a Bitcoin ellen irányuló vírus adták.

A Paypal elektronikus fizetési szájt kinézetére megtévesztésig hasonlító adathalász szájt. Forrás: Kaspersky Lab

A Kaspersky Lab elemzése szerint a támadások harmada közvetlenül a pénzintézetek ellen irányult, és mintegy 20 százalékuk a hamis banki szájt létrehozásával operált. Ezeken a felhasználók gyanútlanul gépelik be a jelszavukat. A statisztika érdekessége, hogy a támadások többsége (csaknem 60 százaléka) mindössze 5 bank ellen irányult, míg a maradékuk több mint 1000 pénzintézet között oszlott meg. Mivel a támadások többsége nem magán-felhasználók, hanem intézmények ellen irányult, a 28 millió támadás összesen mintegy 40 millió felhasználót érintett 2013 során.

A banki és egyéb pénzügyi szájtokon kívül a kiberbűnözők támadásai egyre nagyobb mértékben célozzák meg a közösségi oldalakat is. Az ilyen típusú adathalász támadások részaránya 28-ról 36 százalékra emelkedett tavaly.

Önmagát az Amazon német nyelvű oldalának "álcázó" adathalász szájt. Forrás: Kaspersky Lab

A felhasználók az életük egyre nagyobb részét töltik a közösségi oldalakon, az így megszerzett személyes adatok hozzáférést jelenthetnek a júzerek privát szférájához és akár vagyonához is (elég csak a Gmail postafiókban tárolt jelszavakra gondolni).

Nincsenek biztonságban az online boltok sem: az ellenül irányuló támadások száma is mintegy 20 százalékkal nőtt tavaly. Sikeres támadással a bűnözők akár a webáruház felületén tárolt érzékeny pénzügyi információkhoz (kártyaszámokhoz, bankszámlaszámokhoz vagy egyéb pénzügyi adatokhoz) is hozzáférhetnek.