Mostantól közvetlenül a minisztériumok felelnek a fejlesztési pénzekért

Vágólapra másolva!
Április 15-ével a Miniszterelnökségbe és a kijelölt minisztériumokba integrálják az európai uniós és nemzeti támogatások eddigi közreműködő szervezeteit, ezzel lezárul a fejlesztéspolitikai intézményrendszer tavaly augusztusban megkezdett átalakítása, és bezár a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Vágólapra másolva!

Keddtől a Miniszterelnökség, illetve a kijelölt tárcák lépnek az uniós és nemzeti támogatások eddigi közreműködő szervezeteinek helyébe egy március végi kormányrendelet szerint.

A több évig tartó fejlesztési programok többségéhez tartozik egy-egy állami szerv, amely a programok végrehajtásában játszik fontos szerepet. Ezek a szervezetek teszik közzé például az uniós vagy nemzeti pályázati kiírásokat, többnyire hozzájuk érkeznek be a pályázatok, és tőlük mennek ki a támogatások is a pályázatok nyerteseihez. Ezek a feladatok kerülnek mostantól a minisztériumokhoz.

Az Államreform operatív program és az Elektronikus közigazgatás operatív program végrehajtásában eddig a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. működött közre, ezt a feladatot innentől a Miniszterelnökség veszi át. A nem európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódóan végzett feladatot a nem az európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium végzi a továbbiakban, ez jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A kormányrendelet szerint a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. által ellátott feladatot a közlekedésért felelős miniszter által vezetett minisztérium (jelenleg ez is az NFM), az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. által ellátott feladatot az energiapolitikáért felelős miniszter (szintén NFM) által vezetett minisztérium, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által ellátott feladatot a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter által vezetett minisztérium (jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma) látja el április 15-től.