Az USA-ban imádnák az egykulcsos adót

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak szívesen lecserélnék egy 15 százalékos adókulcsra a jelenlegi összetett jövedelemadó-rendszerüket - derült ki egy kutatásból. Ez megerősítette a korábbi kutatási eredményt: az amerikaiak szerint az állam ne csökkentse a jövedelmi különbségeket.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak döntő többsége támogatja az egykulcsos adózást, és elutasítja, hogy az államnak nem felelőssége a jövedelmi különbségek csökkentése - derült ki a libertárius Reason-Rupe felméréséből.

Az USA-ban jelenleg hét adókulcs van. A friss, március végén felvett közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek 62 százaléka támogatná az egykulcsos jövedelemadót, és csak 33 százalék utasítja el. Azt is megkérdezték, hogy hol húznák meg az adókulcsot - a válasz 15 százalék volt. (Ehhez a magyar 16 százalék igen közel van.)

Az évi 30 ezer dollárnál (6 millió forintnál) kevesebbet keresők közt ugyanúgy elsöprő népszerűségnek örvend az egykulcsos adó, mint a 110 ezer dollárnál (22 millió forint) többet keresők között.

A Reason-Rupe fél éve egy idevágó kérdést is feltett az amerikaiaknak: "ön szerint az államnak van vagy nincs felelőssége abban, hogy csökkentse a jövedelmi különbségeket a magas és az alacsony jövedelműek között?" A válaszok alapján az amerikaiak 67 százaléka, vagyis több mint kétharmada gondolja úgy, hogy az államnak nem feladata átcsoportni jövedelmet a gazdagoktól a szegények felé. Csak 29 százalék válaszolt úgy, hogy az államnak igenis felelőssége lenne ebben.