Vágólapra másolva!
Eddig önkéntes volt az Európai Unióban, hogy valamelyik gyártó feltünteti-e a származási országot. Az Európai Parlament keddi döntésével azonban kötelezővé válhat, ha a tagállami vezetők is rábólintanak.
Vágólapra másolva!

Kötelezővé teszik a "Made in..." feliratot az Európai Unió területén, vagyis az eddigi önkéntes gyakorlat helyett minden terméken kötelező lesz feltüntetni annak származási helyét - közölte az Európai Parlament sajtóosztálya.

Az EP kedden döntött felirat kötelezővé tételéről. Ettől azt várják, hogy könnyebben nyomon követhetőek lesznek majd a termékek. A közlemény szerint az EU-ban talált hibás termékek tizedénél nem lelhető fel a gyártó.

A legtöbb termékre vonatkozni fog a szabályozás, de lesz néhány kivétel. Ezek közül a legfontosabbak az élelmiszertermékek és a gyógyszerek - vagyis ezeknél önkéntes marad a megjelölés. A kötelezően jelölendő termékeknél viszont lehet választani a "Made in EU" feliratot.

Egyelőre nem tudni, hogy mikortól léphet életbe a szabályozás, mert a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanácsnak is rá kell bólintania, és a témáért felelős dán képviselő szerint az országok még nem találták meg a végső közös álláspontot.