Az ÁSZ szerint egyszerűbb és átláthatóbb lett a közbeszerzési rendszer

Vágólapra másolva!
Kis- és közepes vállalkozások nyerték el a közbeszerzések 84 százalékát 2012-ben. Ám ezek értéke nem érte el az összes közbeszerzés értékének felét sem. Az Állami Számvevőszék öt évet elemzett.
Vágólapra másolva!

A 2012. január óta hatályos közbeszerzési törvény jóvoltából egyszerűbben működik a rendszer, áttekinthetőbbé és gyorsabbá vált - mondta Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke ezt öt év - a 2008-tól 2012-ig terjedő időszak - adatainak alapján állapította meg. Ám az ÁSZ nem egyes közbeszerzési eljárásokra volt kíváncsi, hanem a rendszer hatékonyságát és szabályos működését vizsgálták.

A közbeszerzések éves összértéke 1300-1800 milliárd forint, a GDP 5-7 százalékát tette ki, ami az államháztartás kiadásainak 8-9 százaléka. Az eljárások száma 2008-ról 2011-re csaknem háromszorosára nőtt (3911 darabról 10918-ra), majd 2012-ben 23 százalékkal csökkent.

Az eljárásokban évről-évre több kis- és közepes vállalkozás (kkv) tudott részt venni: a részletes elemzés szerint 2012-ben az eljárások 84 százalékában ők nyertek. Azonban az elnyert közbeszerzések értékében ez sokkal kisebb arányt jelent, és a vizsgált időszakban 35-48 százalék körül volt a kkv-k által elnyert munkák értéke az összes közbeszerzés értékéhez képest.

A jelentésnek nem volt része, de Domokos elmondta, hogy az önkormányzati szektorban és a felsőoktatási intézményeknél tapasztaltak közbeszerzést elkerülő magatartást.

A jogorvoslatok száma csökkent, az ÁSZ szerint ez a közbeszerzések átláthatóságának javulását mutatja. Az Origo közbeszerzési korrupciót a hivatal nem vizsgálta, hangzott el az Origo kérdésére, jóllehet a jelentés egyik mellékletében elég riasztó adatok találhatók: a GKI szakértői szerint a hazai közbeszerzési eljárások 65-75 százalékát befolyásolhatja a korrupció. Makkai Mária felügyeleti vezető szerint ezt nehéz is lenne vizsgálni, és mivel az ÁSZ-nak a törvényi célok teljesülését kell ellenőriznie, és a törvényben a korrupció csökkentése nem szerepel célkitűzésként, ez nem volt a vizsgálat része, erre nem volt lehetőségük, és ez nem is volt feladatuk.