Az adóhatóság rászáll a kereskedőkre és a vendéglátósokra

Vágólapra másolva!
Ellenőrök rohamára készüljenek a vállalkozások, legalábbis, ha beváltja ígéretét az adóhatóság. Sokan célkeresztbe kerülhetnek: azok is, ahol van online kassza, de feltűnően kevés forgalomról küld adatokat, azok is, ahol nincs online kassza, azok is, akik korábban azt ígérték, hogy megszűnnek, és azok is, akik nem vették át a pénztárgépet.
Vágólapra másolva!

Ellenőrzési akciót indít az adóhatóság, amely összefügg az online pénztárgépek használatával vagy éppen hiányával.

Pórul járhatnak azok a vállalkozások (elsősorban kereskedők, vendéglátósok), akik megrendelték, és be is üzemelték az online kasszát, de az adóhatóság adatbázisa szerint feltűnően kicsi forgalomról szolgáltatnak adatot.

Azokat a vállalkozásokat is ellenőrzik, ígéri az adóhivatal, amelyek megrendelték, de nem vették át az online pénztárgépet, illetve úgy nyilatkoztak, hogy minden tételről számlát állítanak ki. Azokat is felkeresik, akik korábban megszűnésre hivatkozva nem rendeltek online pénztárgépet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal leszögezi, hogy ahol a beküldött adatok alapján az látszik, hogy minden rendben van, azokat a cégeket fel sem fogják keresni a revizorok, nekik nem kell tartaniuk ellenőrzéstől.

A NAV egy példát említ, amikor egy budapesti étteremben vendégnek adták ki magukat a revizorok, és bár volt online kassza, a fogyasztásról az adatokat nem abba vitték be a pincérek, hanem egy másik, régi típusú géppel nyomtatták ki a blokkot, az online pénztárgépet próbaüzemben működtették. Az éttermet megbüntették félmillió forintra, onnan kezdve, állítja a NAV, a beérkező adatok alapján az étterem már minden bevételét beüti az online kasszába. (A NAV adótitok miatt nem árulja el, melyik étteremről van szó.)

Az online pénztárgépes történet másfél éve húzódik. 2012 őszén jelentette be az akkori nemzetgazdasági miniszter, hogy 2013-ban online pénztárgépre állítanak át egyebek mellett minden kereskedelmi, vendéglátó-ipari és szállodai vállalkozást, a határidőt áprilisban jelölték meg, majd azt tolták ki vagy fél tucatszor. Durván 200 ezer kasszát kell online pénztárgépre átállítani, de eddig 73 ezret sikerült csak. Volt, hogy az állam megadott engedélyt egy pénztárgép-típusra, amely a legnépszerűbb volt, aztán visszavonta az engedélyt, majd újra megadta, közel 100 ezer darabot meg is rendeltek belőle a vállalkozások, majd az állam újra, végleg visszavonta az engedélyt. A gépenkénti 50 ezer forintos támogatásnál is problémák voltak, a határidőt itt is sokszor kitolták, mégis sokan elestek ettől a pénztől.