Uniós pénz kell, hogy az államosított közműcégek ne rohadjanak le

Vágólapra másolva!
A nonprofit működés és a rezsicsökkentés ezt vonja maga után.
Vágólapra másolva!

Kizárólag uniós pénzből lehet majd fedezni az energetikai beruházásokat és eszközpótlásokat, mert a víz-, a szennyvíz-, a távhő- és más közszolgáltató vállalatok államosítása után, a hatósági árszabályozás mellett és a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz az egyéb kiadásokra – mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A villamosenergia- és gázszolgáltató cégek korábbi állami megvásárlásával (az állam megvette az E.On gázcég gáztározóját, majd a lakossági szolgáltatási üzletágát, nemrég pedig a budapesti gázszolgáltatást végző Főgázt), a hatósági árszabályozással, a többkörös rezsicsökkentéssel folyamatosan nyílik az olló a hatósági és a piaci ár között, a különbséget valakinek viselnie kell – tette hozzá az elnök.

Az állami vagy önkormányzati szolgáltatók nonprofit formájukból adódóan nem kalkulálhatnak nyereséggel, és kétséges az amortizáció visszapótlása is, amiből később a beruházásokat lehetne fedezni – mondta Schmidt Jenő.

Akik a közműcégek nonprofittá tétele ellen kardoskodnak, épp ezt hozzák fel jó ideje: ha nem törekedhet nyereségre egy cég, akkor semmi ösztönzés nincs a fejlesztésekre, beruházásokra, költségcsökkentésre.

Az idén indult hétéves uniós költségvetési ciklusban a korábbi pénz három és félszerese hívható le gazdaságfejlesztési operatív programokra, benne az energetikai beruházásokra.