Nyugalom: nem fog elfogyni az olaj

Vágólapra másolva!
Korábban sokan riogattak azzal, hogy elfogyhat a világban az olaj. Egyelőre most úgy fest, a technológiai újítások révén megnőhet a gazdaságosan kitermelhető olaj mennyisége. Legalábbis az amerikai piacon látható folyamatokból erre lehet következtetni. Az EIA mostanában tette közzé, hogy 40 éve nem látott szintre emelkedett az USA-ban a kitermelhető olaj mennyisége. 
Vágólapra másolva!

Már többször is írtunk az Investor.hu oldalon az amerikai palaolaj és palagáz forradalomról. Újabb bizonyíték látott napvilágot a folyamatról, ugyanis 1976 óta nem látott szintre emelkedett az USA-ban a bizonyított olajkészletek nagysága az USA-ban, közölte pár napja az EIA.

A készletek most 33 milliárd hordót meghaladó kőolajról és kondenzátumról szólnak, a 2012-es évben 4,5 milliárd hordóval nőtt a készletek nagysága. Ettől nagyobb bővülésre legutóbb a 70-es években volt példa, amikor az Alaszkában található olajmennyiséget hozzáadták a bizonyított készletekhez.

A növekedés egyébként nemcsak 2012-ben volt tapasztalható, hiszen ez már zsinórban a negyedik éves bővülés volt.

Az olaj és kondenzátum készletek nagysága az USA-ban (milliárd hordó) Forrás: EIA, Investor.hu

Mi állhat a megugrás mögött?

Az egyik legfontosabb ok, hogy a 2000-es években egyre jobban elkezdtek az olajcégek, szakértők aggódni amiatt, hogy elfogy az olaj. Nagyon sokan riogattak több száz dolláros olajárral, ami pedig a mérnököket, befektetőket arra ösztönözte, hogy találjanak ki új módokat, technológiákat, ami révén növelhető a kitermelhető olaj.

A horizontális fúrási technológia és a hidraulikus repesztés révén olyan helyeken is elérhetővé vált az olaj és földgáz felszínre hozása, ahol korábban nem gondolták volna, vagy legalábbis egyáltalán nem érte meg.

Az újítások révén az amerikai olajkitermelés folyamatosan emelkedik, miközben az import egyre jobban szorul a háttérbe.

Forrás: EIA, Investor.hu

A mostani készletnövekedés főként a Bakken (Észak-Dakota) és az Eagle Ford (Texas) területen a legszembetűnőbb. De itt is volt a legnagyobb felfutása a kitermelésnek is.

Forrás: EIA, Investor.hu