Vágólapra másolva!
Megszületett az első jogerős döntés arról, hogy az államnak vissza kell fizetnie a 98 százalékos különadót.
Vágólapra másolva!

Vissza kell fizetni a 98 százalékos különadót, döntött egy érintett keresete alapján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság - írja a Népszabadság.

A keresetet az Alkotmánybíróság februári döntésére alapozta, amely kimondta: a különadó nemzetközi szerződésekbe és az uniós jogba ütközik, illetve a strasbourgi emberi jogi bíróság három hasonló tartalmú ítéletére. A pénteki bírósági döntésből a felperes ügyvédje szerint az is következik, hogy a végkielégítést sújtó különadót teljes egészében vissza kell fizetni, vagyis abból nem vonható le az általános szabályok szerinti adó sem.

Az ügyvéd ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az AB határozata ellenére automatikusan senki sem kapja vissza a pénzt, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) vissza kell igényelni, mégpedig az AB határozatának kihirdetésétől számított 180 napon belül. Visszaigénylés esetén kamat nem kérhető, de külön eljárásban azt is lehet érni. Az ügyvéd megjegyezte azt is, hogy a pénteki ítélet jogerős, de elvileg elképzelhető, hogy a NAV rendkívüli perorvoslatot kezdeményez a Kúriánál.

Tizenöt per van folyamatban a bíróságon, amely a végkielégítés-adót illeti.