Kétmilliós bírság a tisztességtelen módszerért

Vágólapra másolva!
Ennyivel sújtja a Gazdasági Versenyhivatal a Rubachem International Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. Indoklás: az üzletfelek választási szabadságának indokolatlan korlátozása.
Vágólapra másolva!

2012. február 6-ától kezdve a Rubachem telefonon és emailben keresett meg vállalkozásokat. Irodaszereket kínált nekik, de nem részletezte, milyen termékekről van szó pontosan és mennyibe kerülnek, mint ahogy arról sem, hogy a telefonbeszélgetést már megrendelésnek, sőt szerződéskötésnek tekintik. A kapcsolatfelvétel után a Rubachem Kft. próbacsomagot küldött a megkeresett üzletfeleknek, ezekből ugyancsak hiányzott az általános szerződési feltételek leírása, és az is, meddig próbálhatják ki a termékeket. Az ily módon megszerzett ügyfelek pedig nem tudtak nyilatkozni, a teljes csomagot kérik, egy részét, vagy nem akarnak vásárolni.

A próbacsomag után megküldték az olcsónak nem nevezhető teljes csomagot, a számlát azonban csak később. Aki az árra fel nem kérte a szolgáltatást, azt a vállalkozás tájékoztatta, hogy már nincs lehetőség a szerződés megszüntetésére, az illetőnek ki kell fizetnie a csomag teljes árát.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Rubachem International Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. fenti magatartásával indokolatlanul korlátozta az üzletfelek választási szabadságát, illetve az áru valós megítélését jelentősen megnehezítő üzleti módszert alkalmazott, ezért 2.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. A GVH súlyosbító tényezőként értékelte a bírságkiszabás során, hogy a hosszú ideig alkalmazott, jogsértő üzleti módszer a vállalkozás tevékenységének meghatározó elemét képezte.