Inába szállt a bikák bátorsága

Vágólapra másolva!
A múlt hét végi és ehét eleji nagy tőzsdei esések közepette igencsak elment a kisbefektetők kedve a részvényektől. Az amerikai AAII felmérése szerint a megkérdezett körben a bikák aránya 30 százalék alá csökkent, ami igen alacsony érték az elmúlt egy évet tekintve. 
Vágólapra másolva!

A bikák arányának lemorzsolódása igen szembetűnő, ha az elmúlt egy év adatait vizsgáljuk. Korábban, amikor a tőzsdei emelkedést várók aránya 30 százalék alá esett, az pont fordítva sült el, vagyis az amerikai részvénypiac rövid távon emelkedett. Éppen emiatt lehetne most is arra számítani, hogy pusztán a hangulati elemeket vizsgálva (ráadásul azok közül is csak egyet) könnyen új csúcsokra kapaszkodhat még az S&P 500.

Ilyenkor persze mindig fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az amerikai részvénypiac egészének nagy menetelését már sokszor félve nézzük, hiszen az eredménynövekedési kilátások alakulása egyelőre nem támasztja alá a további meredek hegymenetet. Ettől függetlenül persze még akár jó sokáig emelkedhetnek az árfolyamok, ahogy például azt a felmérés adatai is sugallják.

Forrás: Investor.hu