Győzött az eBay?

ebay, versenyautó
Vágólapra másolva!
Fegyverszünetet kötött Carl Icahn és az Ebay vezetősége a következő hónapban tartandó éves közgyűlés előtt. Ezek szerint Icahn visszavonja a PayPal divízió leválasztására tett javaslatát, míg az eBay cserébe új, független tagot ültet az igazgatóságba.
Vágólapra másolva!

A befektetők elsőre negatívan fogadták a híreket lés közel három százalékos mínuszba taszították az árfolyamot a piacnyitás előtti kereskedésben, viszont onnan már visszább korrigált a részvény és jelenleg egy százalék körüli mínuszban tartózkodik.

Korábban Icahn hangosan követelte, hogy a cég válassza le PayPal üzletágát, mert szerinte azzal sokkal nagyobb értéket tudna teremteni a tulajdonosoknak. Egyébként a tőzsdecápa még januárban fedte fel, hogy részesedést szerzett a cégben és szeretne komoly változásokat kieszközölni.

Ennek megfelelően többször is kritizálta az eBay vezetőségét, hogy nem megfelelően vezetik a céget, és komoly érdekellentétre is felhívta a figyelmet. Ezen túl pedig két tagot is jelölt az igazgatóságba, amit a májusi közgyűlésen szavazhattak volna meg a részvényesek. Persze az eBay sem ült tétlenül és a vezetőség március elején bejelentette, hogy nem támogatja Icahn jelöltjeit.

Március közepén viszont már elcsendesülni látszott az ütközet, amikoris a milliárdos már "csak" a PayPal 20 százalékának eladást javasolta.

A mostani bejelentés alapján azonban erre nem fog sor kerülni, hiszen az eBay belement abba, hogy egy független taggal bővítsék az igazgatóságot. Ő David Dorman, a Centerview Capital Technology befektetési cég alapító partnere, aki emellett a CVS Caremark elnöke, de benne van a Yum Brands! igazgatóságában is. De korábban megfordult a Motorola vezetőségében is és volt az AT&T amerikai telekomcég vezérigazgatója is. Az eBay közlése szerint Icahn üdvözölte Dorman kinevezési javaslatát.

A megegyezés keretében aláírtak egy bizalmas információkról szóló szerződést is, amiben a felek, megállapodtak, hogy nem publikus belső céges információkat is megoszthatnak Icahnnel. Az aktivista befektető úgy nyilatkozott, hogy optimista az eBay-el kapcsolatban, és reméli, hogy ezzel megnyílik majd a lehetőség, hogy fontos stratégiai kérdésekben is tárgyalni tudjanak majd.

Icahn hozzáteszi, hogy ő továbbra is azon a véleményen van, hogy a PayPal leválasztásából tudna a legtöbbet profitálni az eBay. Ezt pedig inkább rövidebb időtávon kellene megtenni, így azon lesz a társasággal folytatott megbeszéléseken, hogy ezt az elképzelését átvigye.

Az eBay első negyedéves gyorsjelentése április 29-én lát majd napvilágot, míg az éves közgyűlésre május 13-án kerül majd sor.

Forrás: Investor.hu