Vágólapra másolva!
Továbbra is szenved Nikkei, miután az erősödő nemzetközi hangulatban ma is jelentős mínuszban zárt. A gyorsjelentési szezon elkezdődött, a tech papírok pedig erősödtek. Mozgalmas napok jöhetnek!
Vágólapra másolva!

A Nikkei 2 százalékot veszített értékéből, amit főleg a japán jen dollárral szembeni erősödésének köszönhet. Az exportáló vállalatok számára ugyanis így kevesebb bevétel és nyereség keletkezik hazai devizában, vagyis a profitabilitásra negatívan hat. Az USDJPY árfolyama jelenleg 102-nél található, miközben pár napja még a 104-es szintet ostromolta. Jól mutatja az exportáló vállalatok helyzetét, hogy a bevételeinek 79 százalékát Japánon kívül realizáló Nissan például 3 százalékot esett ma. A befektetők tehát igen negatívan értékelik, hogy a japán jegybank nem hozott extrémebb monetáris politikai döntéseket a kedden végződő két napos ülésén.

  • A többi ázsiai piacon ugyanakkor nincs rossz hangulat, a főbb indexek 0,3-0,9 százalékot tudtak erősödni, egyedül a Shanghai Composite maradt halvány mínuszban.
  • Az amerikai piacokon kisebb korrekciót lehetett látni tegnap, valamennyi fontosabb index emelkedéssel próbálta feledtetni az elmúlt 3 kereskedési nap siralmas teljesítményét.
  • Főleg azok a részvények szerepeltek jól, ahol nagyobb mínuszokat lehetett látni korábban, így a legnépszerűbb technológiai, és biotech papírok. A Facebook, a Tesla, a Netflix, vagy éppen a Google egyértelműen nyertesei voltak a keddi kereskedésnek.
  • Közben pedig gyorsjelentési szezon is elrajtolt, az Alcoa tett közzé a vártnál valamelyest kedvezőbb tisztított eredményszámokat, amit a befektetők is pozitívan fogadtak, és közel 2 százalékot tudott erősödni a részvény.

Ezzel együtt ma az európai piacokon már inkább vegyes nyitásra lehet felkészülni, bár az elmúlt két nap zuhanása után ez akár kedvezően is értékelhető. A piacok ugyanakkor vélhetően ismét is az orosz-ukrán feszültségekre is figyelhetnek, amit jól mutat az is, hogy az arany már 1313 dollárnál jár, és jócskán erősödött az utóbbi 1 hétben. Nem szabad persze elfelejteni azt sem, hogy ma magyar idő szerint 8-kor érkezik majd a Fed előző ülésének jegyzőkönyve, amiből fontos következtetéseket vonhatnak le a befektetők az amerikai monetáris politikára vonatkozóan, így a kereskedésben fontos szerepe lehet. Ahogyan a gyorsjelentési szezonnak is, ami az Alcoa után ezennel hivatalosan is megkezdődött!

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu