Itt a vége a görög száműzetésnek?

Görögország
Vágólapra másolva!
Hosszú idő után újra hosszabb futamidejű államkötvényt bocsátana ki Görögország.
Vágólapra másolva!
  • Nagy lépés lehet a görögök számára a kibocsátás, hiszen utoljára 2010 márciusában értékesítettek hosszabb futamidejű, 5 éves államkötvényeket. Azóta viszont két mentőcsomagra szorult mintegy 245 milliárd euró értékben.
  • A görög pénzügyminiszter bejelentése szerint 2,5 milliárd eurónyi forrást szeretnének gyűjteni a holnapi aukción – írja a Reuters. Továbbá a kormány célja, hogy 5 százalékos hozam alatt sikerüljön eladni az állampapírokat.
  • A Reuters információi szerint a görögök igen nagy érdeklődéssel számolnak, aminek köszönhetően a beadott ajánlatok nagysága a tervezettnél jóval nagyobb is lehet. Ezt némiképp erősítheti, hogy az ING elemzője szerint egy éve még elképzelhetetlen volt, hogy a görögök ismét megjelenhetnek a kibocsátói oldalon, míg most nagyon is valóságosnak tűnik a lépés.
  • A hitelminősítőknél jelenleg nem áll túl jól Görögország szénája: a Moody’s „Caa3”-as osztályzata kilenc minősítéssel marad el a befektetésre ajánlott kategóriától, míg az S&P és a Fitch „B-”-os osztályzata hattal.
  • Eközben 2010 márciusa ma került először 6 százalék alá a 10 éves görög államkötvény hozama, amivel jócskán távol került az elmúlt években tapasztalt kétszámjegyű hozamoktól. A hasonló futamidejű német államkötvényhez képest a görög hozamfelár 436 bázispont.
Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu
  • A görög gazdaságtól egyébként idén 0,9 százalékos növekedést vár az Európai Bizottság, míg jövőre már 2,9 százalékos bővüléssel számolnak azok után, hogy a válság 2008-as kirobbanása óta mintegy negyedével esett vissza az ország gazdasági kibocsátása.
  • A negyedévben Portugália is kimerészkedhet a kötvénypiacra, amire 2011-es segélycsomag óta nem volt példa.