Fontos változások a jegybank Növekedési Hitelprogramjában

Vágólapra másolva!
A jegybank a Növekedési Hitelprogram elindítása óta törekszik a feltételek finomhangolására, hogy a hitelpiaci zavarokkal leginkább érintett KKV-szektor minél több szereplője bekapcsolódhasson a programba. Kisvállalkozások, figyelem! Fontos változások!
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Bank a visszajelzések alapján a Növekedési Hitelprogram (NHP) feltételeinek módosítása mellett döntött. Ezek várhatóan 2014. május 1-jén illetve június 1-jén lépnek életbe, írja a Bankmonitor.

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 3 évre módosul

Ennek köszönhetően a kis- és középvállalkozások egy adott beruházáshoz kapcsolódó kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket hosszabb távon is fedezni tudják. Ez segíti a cégek likviditási helyzetét, különösen a kritikus időszakban, ameddig a beruházás megtérül. A hosszabb futamidejű forgóeszközhitel igénybevételének lehetősége azon vállalkozások számára is előnyös, amelyek beruházás nélkül kívánják tevékenységüket bővíteni.

Lehetővé válik a faktoring finanszírozása

A faktoring bevonásával azon ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában nem részesülhetnek forgóeszközhitelből, ugyanakkor jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek. A KKV-k, amelyek jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák likviditási igényüket, a faktoringra való áttéréssel felszabaduló biztosítékaikat beruházási hitelek felvételekor fedezetként használhatnák fel. Ez a finanszírozási forma várhatóan június 1-jétől válik elérhetővé, a Magyar Faktoring Szövetséggel egyeztetett részletszabályok kialakítását követően.

A kereskedelmiingatlan-hitelek portfóliótisztítása felgyorsulhat

A KKV-k számára a továbbértékesítési célú kereskedelmiingatlan-vásárlás mellett lehetővé válik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozása is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik.

A beruházási hitelek lehívásának végső határideje kitolódik

Mivel egyes beruházások átfutási és kivitelezési időigénye akár éven túli is lehet, az MNB az év végéig tartó szerződéskötési időszakon túl további fél évet biztosít a beruházási hitelek esetében azok 2014 vége után fennmaradó részének lehívására. Természetesen a szerződéskötésnek, valamint a hitelösszeg egy része lehívásának és felhasználásának 2014 végéig meg kell történnie. A lehívási határidő kitolása révén akár olyan nagyobb volumenű beruházások is finanszírozhatóvá válnak az NHP keretében, amelyek befejezése nem valósítható meg az idei évben.

Az előzőekben ismertetett nagyobb változtatások mellett számos kisebb, technikai módosítást is végrehajt a közeljövőben az MNB, ami a jelenlegi hitelcélok szélesebb körű elérhetőségét segíti. A részletszabályok kialakításáig a jelenleg hatályos terméktájékoztatóban foglaltak szerint zavartalanul folytatódhat a program keretében történő hitelezés.