Egy milliárdos befektető jó tanácsai

üzletember
Vágólapra másolva!
A 2008-as válság során rengetegen mentek tönkre és vesztették el befektetéseiket, emiatt kezdett el még mélyebben gondolkozni a befektetések kockázatkezelésén Seth Klarman, az amerikai befektetési guru. A Baupost Group alapítója 16 hasznos tanácsot összegyűjtött, amit érdemes megfogadni. 
Vágólapra másolva!

A válság kitörésére sokan számítottak, de senki nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor fog kitörni és hogy milyen horderejű lesz. Tény, hogy nem lehet előre jelezni egy következő válság kitörésének pontos idejét, de a 2008-as pénzügyi válságból számos tanulságot vonhatunk le. Seth Klarman, a Baupost Group alapítója élt a lehetőséggel, és alaposan tanulmányozta a válság során felszínre került hibák okát. Az elemzése összegzéseként, leírta tippjeit, amiket betartva csökkenthetjük a kockázatainkat.

1. Minél több dolgot vegyünk számításba

Fontos, hogy egy befektetés során próbáljunk minél több dolgot számításba venni, mivel a piac bármikor tud meglepetéseket okozni. A piacokban rejlő bizonytalanságokról már nagyon sok elmélet és tanulmány született, köztük Nassim Taleb fekete hattyú elmélete is. Taleb elmélete – hasonlóan a többi irodalomhoz - arra mutat rá, minden befektetésnél alapvető tényezőnek kell lennie az óvatosságnak, és a váratlan, nagy horderejű események, mint a Lehman-csőd hatalmas veszteségeket tudnak okozni.

2. A „túlságosan” pozitív piaci hangulat

Hamis biztonságérzetet kelthetnek a befektetőkben a túlságosan kedvező piaci feltételek. Érdemes megőrizni a hidegvérünket, mivel egy kisebb visszaesés jelentős krízist vonhat maga után.

3. A kockázatkezelés elsődleges

Mindig figyeljünk a megfelelő hozam/kockázat arányra. Lehetetlen a teljes piaci mozgást kihasználni. Ne akarjuk a végsőkig kitolni a határokat. Legyünk résen és keressük az újabb befektetési lehetőségeket.

4. Kisebb ár, kisebb kockázat

A bizonytalanság nem egyezik meg a vállalt kockázattal. A nagyfokú bizonytalanságokból eredően a 2008-as évben, a kötvények ára rendkívül alacsony szintre csökkent, ami révén nagyon jó beszállási lehetőségek adódtak, de a stabil cégek esetében is hasonló folyamatot lehetett látni.

5. A kockázat előrejelző modellek sokszor hasztalanok

Ne bízzunk a pénzügyi előrejelző modellekben. A valós pénzügyi élet sokkal bonyolultabb annál, hogy azt az emberi pszichológia mellőzésével, csupán számok alapján elemezzük.

6. Ne rövid távon akarjunk profitot realizálni

Veszteségeink minimalizálása érdekében hosszú távon gondolkodjunk a befektetéseinket illetően, a rövid távú kereskedési stratégiák esetében nagyobb a kockázat is.

7. A részvény ára és értéke elszakadhat egymástól

A részvények árai ritkán egyeznek meg a valódi értékükkel. A piacok nem működnek hatékonyan, legyünk szkeptikusak. Az ár amit fizetünk, az érték, amit kapunk. Ezt a nézetet vallja a világ egyik leghíresebb hosszú távú befektetője, Warren Buffett is.

Arról, hogy a piacon milyen félreárazások lehetnek, többet is megtudhat, ha eljön az Investor.hu rendezvényére, ahol Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfólió menedzsere is részt vesz.

8. Folyamatosan bővítsük ismereteinket

A válságok alatt próbáljunk minél flexibilisebb befektetési formát kialakítani. Ne ragadjunk le egy befektetési módszer mellett. Folyamatosan alkalmazkodjunk a különböző piaci lehetőségekhez.

9. Esnek az árak: vásároljunk

Ne féljünk a piac ellen menni. Inkább vásároljunk már kicsit előbb, mint túl későn.

10. Tartsuk távol magunkat az új pénzügyi termékektől

Ne fektessünk olyan új pénzügyi termékekbe, amelyeknek nem értjük a működését. Ahogyan az a 2008-as évek után kiderült, ezek az instrumentumok nem állnak ellen a válságok által okozott sokkoknak, ráadásul mi sem tudjuk megfelelően kezelni a kockázatot, ha nem vagyunk tisztában a működéssel.

11. Ne adjunk a hitelminősítők véleményére

Sose hozzunk befektetési döntéseket csupán a hitelminősítők által közölt értékelések alapján, mivel azok gyakran torz képet adnak a piacokról. A válság során erre többször is fény derült, ugyanis a nagyon jó minősítéssel ellátott kötvények kibocsátói is csődbe mentek.

12. Óvatosan bánjunk a kevésbé likvid részvényekkel

Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy az alacsony likviditásból eredő kockázatért cserébe megfelelően vagyunk kompenzálva. Ugyanakkor az illikvid részvények sokkal jobban el tudnak szakadni a valós értéküktől, amivel komoly hozamot is el tudunk érni.

13. Az adósság maga a pokol

A piacok ingatag tulajdonsága miatt mindig óvakodjunk a túlzott hitelfelvételektől és a tőkeáttétes kereskedésektől. Jelenleg is egyre nagyobb a hitelből finanszírozott befektetések aránya, ami komoly gondot tud okozni, ha megnehezedik a hitelfelvétel, vagy megemelkednek a hitelköltségek.

Forrás: Investor.hu

14. A pénzügyi részvények kockázatosak

Csak olyan iparágba fektessünk pénzt, amiről vannak ismereteink és értjük a működésüket. A bankoknak magas lehet az eladósodottságuk és mélyen át kell látni az iparágat, hogy nyugodtan be tudjunk fektetni.

15. Az alapkezelők is a hosszú távú befektetőket preferálják

Hasznos az alapkezelők ezen magatartását eltanulni. Gondolkodjunk mi is hosszú távon, hogy hozzájuk hasonló módon mi is növelni tudjuk a bevételeinket.

16. Csak te felelsz magadért

Senki nem fogja levenni a felelősséget a válladról. A befektetéseidért, a döntéseidért és a vállalt kockázatokért csak te vagy a felelős, így kellő körültekintés és óvatosság rendkívül fontos.

A válság kitörése óta több mint 5 év eltel, de a belőle leszűrt megállapítások a mostani pénzügyi környezetben is alkalmazhatóak, sőt erősen ajánlottak.

Amennyiben érdekesnek találta a cikket, és szeretne többet megtudni a befektetések világáról, és képbe kerülni a piac adta lehetőségekkel várjuk sok szeretettel az Investor.hu következő tőzsdei előadásán.