Megegyezne a horvát kormány a Mollal?

hernádi zsolt, mol
MOL éves közgyűlés
Vágólapra másolva!
Zágráb szerint állítólag már nem is olyan fontos, ki irányítja a horvát olajipari céget, csakis az INA eredményessége számít. Egy lap szerint a horvát kormány új startégiát készít a tárgyalásokra. Hernádi Zsolt interjút adott egy horvát tévének: szerinte Magyarországon is lehet nyaralni.
Vágólapra másolva!

Elégedetlen a horvát kormány és a Mol tárgyalásaival Zoran Milanovic. A horvát miniszterelnök szerint minél előbb meg kell találni a módját, hogy az INA olajvállalat sikeresen, Horvátország érdekeinek megfelelően működjön, írja a Jutarnji list. A lap szerint a horvát kormány ezért új stratégiával készül a magyar olajcéggel való tárgyalásokra. Az eddigi tárgyalások légkörét a nyilvános konfrontációk jellemezték, és ezek a politikai és gazdasági ütközések leginkább az INA-nak és eredményességének ártottak.

Az INA-nak mindenekelőtt egészséges és sikeres horvát vállalatnak kell lennie, és végül is nem fontos, ki irányítja, mondta a lapnak egy, a tárgyalások menetét ismerő forrás.

Milanovic állítólag nem törődik a kabinet egy részének várható ellenállásával, és kompromisszumot akar elérni. A horvát kormány INA-val foglalkozó tagjai között különböző viták zajlottak. A miniszterelnök eddig átengedte a kezdeményezést Ivan Vrdoljak gazdasági miniszternek és embereinek, ők viszont nem mindig értették meg, pontosan mi is Horvátország stratégiai érdeke. Ugyanakkor a kormányfő embereit magyarbérencnek is nevezték, akik ésszerűtlen kompromisszumokra is készek lennének.

Kockázatos lépés

Vrdoljak miniszter megbízást adott a Patton&Boggs amerikai ügyvédi irodának, valamint megbízta Luka Misetic horvát származású amerikai ügyvédet is. Misetic a Hágai Törvényszék előtt védte a háborús bűnökkel vádolt - majd felmentett - Ante Gotovina tábornokot. A lap szerint a honoráriuma havi 80 ezer euró és teljes költségtérítés, viszont cégjogi ügyekben Miseticnek nincs kellő tapasztalata.

A zágrábi lap szerint az eddigi horvát erőfeszítések eredménye nem kielégítő, és nem látni a megoldást. Úgy tűnik, Vrdoljak és emberei el vannak veszve, mintha nem tudnák, mit tegyenek és hogyan érjék el a céljukat.

Milanovic kormányfő állítólag kockázatos lépésre készül. De miért várt eddig és mit érhet el? A kialakult Mol-ellenes légkörben bármilyen kompromisszum kísérlete meghátrálásnak, a gyengeség jellének tűnhet, de jelenleg gyors megoldásra van szükség, nem pedig hosszantartó, kimerítő tárgyalásokra és perekre. A horvát kormány az ENSZ nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságától várja, hogy nyilvánítsa semmissé az irányítási jogosítványokról és a gázüzletágról szóló 2009-es szerződéseket. A Mol viszont egy washingtoni székhelyű választott bírósághoz fordult, mert a vállalat szerint a horvátok nem teljesítették a korábbi megállapodásukat.

Zágráb szerint a mostani állapot kárt okoz az INA-nak - miközben a lyukas állami büdzsének nagy szüksége lenne a vállalattól érkező bevételekre.

A Jutarnji list szerint a Mol és a horvát kormány képviselői április végén vagy május elején találkozhatnak ismét. A horvátok közben taktikázhatna is, arra várva, hogy Ivo Sanadert jogerősen is elítéljék. A volt miniszterelnököt azzal vádolták, hogy az INA irányítási jogát 10 millió eurós kenőpénzért adta a Molnak.

Hernádi is megszólalt

A hétvégén Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a horvát RTL-nek adott interjút. "Külföldön utoljára tavaly szeptemberben voltam", mondta Hernádi a nemzetközi elfogatóparancsról. Szerint a kérdés a családját jobban izgatja, amikor például a nyaralást tervezik. "Magyarországon is sok szép hely van, amit meg kell néznünk", mondta Hernádi, aki szerint munkájában nincs fennakadás, mert jó kollégái vannak.

Az interjúban Hernádi azt mondta, megjelenne a horvát igazságszolgáltatás előtt, amennyiben szabályos idézést kapna. A magyar ügyészségen és rendőrségen részletes vallomást tett és átadott minden rendelkezésére álló bizonyítékot, Horvátországból viszont egyetlen idézést sem kapott, állította. Azt viszont nem tekintheti szabályos idézésnek, ha egy kollégája meghallgatásán azt mondják: "amennyiben találkozik Hernádi Zsolttal, adja át neki, hogy ekkor és ekkor várjuk”. Ezért szerinte a horvát ügyészség és a zágrábi megyei bíróság visszaélt a joggal, amikor őrizetbe vételét elrendelte. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint ő nincs szökésben. „Minden nap bejárok dolgozni, felkeresem a vidéki kirendeltségeinket, felveszem a telefont, kérdésekre válaszolok, utasításokat adok.”

A Podravka-ügyben a horvát ügyészség, a DORH a magyar társszerveken keresztül kapcsolatba lépett vele, és ezért vallomást tett a magyar rendőrségen, mondta Hernádi, aki szerint a Sanader-ügyben sem a DORH sem más horvát hatóság nem kereste.

A horvát RTL azt is megkérdezte, hogy adott-e kenőpénzt Ivo Sanader volt kormányfőnek. Hernádi ezt tagadta, „sok mindenről beszélgettünk Sanader úrral, politikáról, gazdaságról, a régióról, az energia-biztonságról és az INA jövőjéről, arról, milyen megoldások lehetségesek”. „Soha nem beszélgettünk pénzről, olyasmiről, ami illegális lehetne.” Hernádi szerint az esetek többségében nem is négyszemközt találkoztak. „Egyáltalán, hogyan kell elkezdeni egy ilyen beszélgetést? Elgondolkodott erről már valaki?”

A Mol elnök-vezérigazgatója ellen a Sanader-ügy fellebviteli tárgyalásának első napján emelt vádat a horvát ügyészség.