Kritikus helyzetben a bankkártyás cégek

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben ugyan nem teljesítettek jól az amerikai piacon forgó bankkártya kibocsátók részvényei, de a papírok meghatározó szintekhez érkeztek meg. Nagyon rövid idő alatt eldőlhet, hogy merre fognak tovább haladni.
Vágólapra másolva!

Discover Financial Services (NYSE): Fontos szintnél állt meg

Több mint egy éve mozog egy emelkedő sávban a Discover Financial Services árfolyama. Az emelkedő trendet jelentősen erősíti az alsó sávszél mellett szűken húzódó 200 napos mozgóátlag.

A 60 dolláros szinten lévő ellenálláshoz, rövid időn belül már harmadszor jutott el az árfolyam. Ha a lefordulás tartósnak bizonyul, akkor a szűkebb, vízszintes sáv alsó szélét érintheti meg a részvény. A tágabb sáv (52,5-60 dolláros) esetében, ha az árfolyam letöri az 56 dolláros szintnél húzódó 50 napos mozgóátlagot, akkor az emelkedősáv alsó széle vagy az 52 dollárnál található támasz lehet a következő menedék.

A Stochastic indikátor eladási jelzést mutat, ami a lefordulást erősítheti.

Növekedés esetén a részvény eljuthat az emelkedő sáv felső szélig, ami a 62 dolláros szintnek felel meg. Az MACD jelenleg vételi jelzést mutat, de egy negatív hangulatú nap ezt könnyen megváltoztathatja.

Discover Financial Services napi grafikon (NYSE) Forrás: Investor.hu

Mastercard (NYSE): Visszapattanhat a 200 napos mozgóátlagról

A Mastercard az év eleje óta formál egy csökkenő háromszöget, a grafikon kinézete nagyban hasonlít a Visa papírjára, csak itt még nem esett el a háromszög támasza.

Mivel a csökkenő háromszög tankönyvszerűen formálódik, ebből az árfolyam akár egy komolyabb zuhanást is bemutathat. Ha az árfolyam beesik a 72 dolláros szintnél található támaszok alá, amit a 200 napos mozgóátlag és a háromszög nyakvonala alkot, akkor a részvény eljuthat a 58-63 dolláros szintig. Ez a zóna a háromszögből számolható. Bár az is igaz, hogy a 68 dollárnál a hosszú távú emelkedő trend támaszként funkcionálhat.

Amennyiben az árfolyamot megtartja a 200 napos mozgóátlag és a háromszög szára és felpattan az árfolyam, akkor az 50 napos mozgóátlag, majd a háromszög csökkenő szára lehet ellenállás.

Mastercard napi grafikon (NYSE) Forrás: Investor.hu

Visa (NYSE): Csökkenő háromszögben mozog

A Visa grafikonján január óta egy formálódó csökkenő háromszög azonosítható, ugyan az alakzat nem tankönyvbe illő, de jól azonosíthatók a mélypontok, ami alá beesett a papír.

Az árfolyam csökkenése növekvő forgalmi szinttel párosul, ami mindenképp negatív jelzésnek számít. A forgalom mellett az MACD indikátor mozgása is a csökkenést erősíti. A Visa esését a 200 napos mozgóátlag vagy a 196 dolláros szinten található támasz állíthatja meg rövid távon.

A 200 napos mozgóátlag elérése viszont érdekes szint lehet, hiszen legutóbb 2011 júniusában járt ezen szint alatt a részvény. Ha hosszú idő után először közelíti meg a 200 napos mozgóátlagot a papír, akkor az jelezhet megfelelő belépési szintet és mozgóátlag alatt jól elhelyezhető lehet a stop-loss megbízás.

A Stohastic indikátor jelenleg szintén eladást mutat, de ez könnyen megváltozhat.

Fontos figyelni ezeket a támaszokat, mivel egy esetleges visszapattanást követően az árfolyam ismét megérintheti a háromszög felső szárát a Visa.

Visa napi grafikon (NYSE) Forrás: Investor.hu