Felforgatnák a legendás aukciósházat

Vágólapra másolva!
Újabb vállalati csata forrósodott fel a Wall Streeten, miután Daniel Loeb milliárdos aktivista befektető arra szólította fel a Sotheby’s aukciósház részvényeseit, hogy segítsenek neki felforgatni a cég menedzsmentjét, ezzel kikényszerítve a hatékonyságnövelő változásokat.
Vágólapra másolva!

Míg év elején főleg Carl Icahn és az eBay harcától volt hangos a Wall Streeti sajtó, most egy újabb aktivista ütközet élesedett ki. Ezúttal a két résztvevő a legendás aukciósház, a Sotheby’s, valamint Daniel Loeb, a Third Point hedge fund vezére.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan személy (vagy intézmény), aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz is.

Azok után, hogy Loeb két hete beperelte a Sotheby’s-t, múlt hét pénteken levelében arra kérte a vállalat részvényeseit, hogy álljanak mellé a vezetéssel folytatott csatájában, és szavazzák meg az ő jelöltjeit, (köztük Loeb-öt is) akik beülnének a Sotheby’s igazgatóságába.

Szemléletváltás kell

A Third Point szerint a Sotheby’s teret vesztett többek között a kortárs művészet területén, annak ellenére, hogy művészeti alkotások árai emelkedtek, valamint a luxus javak fogyasztása is növekedett az elmúlt időszakban. Emellett pedig a cég profithányada is folyamatosan erodálódik.

Emögött pedig egyértelműen a vezetés rossz stratégiája áll, akik mindössze 0,87 százalékát birtokolják a vállalat részvényeinek, így nem csoda, hogy nem a Sotheby’s hosszú távú érdekeit nézik. Pedig ehelyett inkább a kapcsolatok építésére, a tehetségek magukhoz csábítására, vagy az online jelenlétre kellene helyezni a hangsúlyt.

A Third Point megemlíti, hogy a cég folyamatosan rekordévként hivatkozik a tavalyi esztendőre. Ez pedig azért megtévesztő, mert bár valóban nagyobb értékben adtak el műtárgyakat, mint a megelőző csúcsnak számító 2007-ben, a részvényesi szempontból sokkal fontosabb egy részvényre eső profit tekintetében 40 százalékkal maradtak el a hat évvel korábbi csúcstól.

Forrás: Investor.hu

Jól átgondolt költségcsökkentés kell

Ráadásul a cég többet költ például ügynöki költségekre, mint valaha. Miután a Third Point korábban, rámutatott arra, hogy jelentős megtakarításokra lenne szükség, a Sotheby’s vezetősége egy vézna 22 millió dolláros kiadás lefaragást jelentett be, hogy lecsendesítse a részvényeseket. Ez nagyjából négy százaléka a tavalyi 600 millió dollár közeli kiadásoknak.

Ez pedig nem túl vaskos összeg, ráadásul ezek olyan intézkedésekből jönnének össze, mint a marketing költségek megvágása, ami nem feltétlenül bölcs dolog, amikor a cég pont a piaci részesedés növelésére törekszik. Sokkal inkább kellene a Sotheby’s-nek olyan területekre fókuszálnia a kiadáscsökkentés terén, mint a szervezeti struktúra újragondolása. Loebék a vezérigazgató 6-7 millió doláros fizetését is túlzónak tartják. Ekkora összeg például a négyszer nagyobb, luxusékszer gyártó Tiffany-nál van érvényben.

A Third Point szerint többek között a következő területekre kellene fókuszálni:

  • Adatbányászatba való befektetés, hogy ebből kiindulva fejlesszék az ügyfélszolgáltatásokat, keresztértékesítési lehetőségeket aknázzanak ki, vagy növeljék az eladott mennyiséget.
  • Online értékesítések, és vásárlói elkötelezettség elősegítése, a Sotheby’s márkanév öregbítése.
  • Hosszú távú tehetséggondozó program, amivel a műkincsek vásárlói a vállalat ügyfeleivé válnak.
  • Több aukció megtartása, nagyobb szelet kihasítása a piacból.

Egyébként a Sotheby’s közgyűlésére május 6-án kerül majd sor, ahol kiderülhet, hogy a részvényesek támogatják-e.

A Sotheby’s árfolyama pénteken több mint két százalékot esett az elromló nemzetközi hangulatban, ezzel pedig az idei évben több mint 10 százalékos mínuszban áll.

Forrás: Investor.hu