Bill Gates a kínai milliárdosokat próbálja meghatni

Vágólapra másolva!
A világ legnépesebb országának gazdagjait jótékonyságra akarja rávenni a világ leggazdagabb embere.
Vágólapra másolva!

A Microsoft társalapítója 2008-ban vonult vissza a cégnél végzett napi munkától, hogy feleségével közösen működtetett jótékonysági alapítványának szentelhesse idejét. Gates szerint Kínában csak a természeti katasztrófák esetén lehet tapasztalni a jótékonyságot, az önzetlen támogatás az egészségügy, az oktatás vagy a fogyatékkal élők segítése terén nincs jelen az országban – írja a Reuters.

Gates szerint míg az ázsiai országban hatalmas vagyonok halmozódtak fel az elmúlt tíz évben, a jótékony célra fordított pénzösszegek nagysága folyamatosan csökkent. A Hurun Report című kínai lap szerint 2011 és 2012 között 55 százalékkal, 2012 és 2013 között pedig 44 százalékkal csökkent a száz legjelentősebb kínai filantróp adományainak összege.

A Microsoft társalapítója egy másik amerikai milliárdossal, Warren Buffett-tel négy évvel ezelőtt jótékonysági vacsorára invitálta az ötven leggazdagabb kínai embert. Harmaduk azonban nem vett részt ezen, mert attól tartott, hogy rá lesz kényszerítve az adományozásra. A Reuters szerint az adakozási kedv azért is csökkent Kínában, mert az emberek attól tartanak, hogy a felajánlott összegeket a kormányzat nem megfelelő célra használja fel.

A világ 135 országát vizsgáló World Giving Index című felmérés készítői Kínát a 133. helyre sorolták, ami azt jelenti, hogy az ott élők nem szívesen segítenek egy idegennek, vagy adakoznak jótékony célból.