Sokan választhatják Amerika Kapitányt

Amerika kapitány: A tél katonája
Vágólapra másolva!
Jó eséllyel még a Disney bevételi várakozásait is túlszárnyalhatja a hazánkban jövő héten debütáló legújabb Marvel hősfilm. Az Amerika Kapitány jó teljesítményére nagy szükség is van, hiszen rövidesen a konkurens filmstúdiók is újabb nagy sikerű filmekkel bombázhatják a nézőket.
Vágólapra másolva!

Bár még éppen hogy csak áprilist írunk, Hollywoodban máris kezdetét vette a nyári moziszezon, ami az elmúlt évek nyitányához képest igen korainak számít. Ennek oka, hogy a filmstúdiók nem szeretnének ugyanabba a hibába esni, mint egy éve, amikor is túl sok nagy költségvetésű film debütált egyszerre a mozivásznakon. Ugyan a jegyértékesítésből befolyt bevételek rekordmagasságba szöktek, a gyártók mégsem lehettek maradéktalanul elégedettek, a filmdömping miatt ugyanis egymástól szipkázták el a nézőket, ami némi bevételkieséssel járt.

A nyári moziszezont ezúttal Amerika Kapitány nyitotta meg a hétvégén, ráadásul nem akármilyen nyitányt várnak a Marvell egyik hősétől. Minden idők legnagyobb április jegybevételét generálhatja az előzetes várakozások szerint A tél katonája címet viselő második epizód. A BoxOffice előrejelzése szerint 94 millió dollárt kasszírozhat Amerika Kapitány a hétvégén, ami nem csak a Disney saját, 85 milliós várakozását szárnyalná túl, hanem az eddigi rekordot tartó Halálos iramban ötödik részét (86,2 millió dollár) is.

Forrás: BoxOffice, Investor.hu

A pénteki premieren máris 37 millió dolláros jegybevételt sikerült összehozni, ami alapján nagy lépést tett Amerikai Kapitány, hogy maga mögé utasítsa a Halálos iramban: Ötödik sebesség 34,4 millió dolláros debütálását. Ráadásul a hősfilm előzetes vetítése már csütörtök este elindult, amikor is 10,2 millió dollárnyi bevétel keletkezett a jegyek eladásából a tengerentúlon. Ezzel pedig máris jobban teljesített, mint a tavaly ősszel bemutatott legújabb Thor epizód, amely 7,1 millió dollárra tett szert a csütörtöki vetítések során. Persze a Vasember 3 és a Bosszúállók 15,6, illetve 18,7 milliós előestéjét nem tudta megdönteni Amerika Kapitány.

A három Marvel hősfilm viszont jó viszonyítási alapot adhat, ugyanis a csütörtöki vetítések bevétele egyaránt a teljes hétvége 8-9 százalékára rúgott. Ha Amerikai Kapitány is képes lenne ezt hozni, akkor vetítésének első hétvégéjén akár 110-120 millió dollárt is összehozhatna jegyértékesítésből. Hasonló teljesítményre ráadásul ne feledjük, hogy egyelőre egy film sem volt képes áprilisban.

Fontos szerep hárulhat a külföldi moziközönségre is, az Amerikán kívül vetítés ráadásul már a múlt hétvégén megkezdődött. A 32 piacon debütált hősfilm 75,2 millió dolláros jegybevételre tett szert, ami ugyan 17 százalékkal elmarad a Thor őszi nyitányától, de utóbbi néggyel több piacon vágott neki a vetítéseknek. Ezen a hétvégén azonban máris faraghat hátrányából Amerika Kapitány, ugyanis olyan meghatározó országokban debütál, mint Kína, Oroszország, vagy Ausztrália. Nem kell már sokat várniuk a hazai rajongóknak sem, ugyanis jövő héten Magyarországra is megérkezik A tél kapitánya.

A meghatározó piacok közül nagy hangsúlyt fektetett Kínára a Marvel stúdió, ugyanis már a premier előtti hetekben komoly reklámkampányt indított a világ legnépesebb országában. Ennek keretében a film két szereplője, Scarlett Johansson és Samuel L. Jackson is Pekingbe látogatott. A recept tulajdonképpen adott, Robert Downey Jr. látogatását követően ugyanis rekord bevételt ért el a premier hétvégéjén a Vasember 3. epizódja.

Nagy szükség is van a nemzetközi piacok jó szereplésére, ugyanis elemzői vélemények szerint ettől függhet, hogy sikerül-e 500 millió dollár fölé tornázni a jegyértékesítésből befolyó bevételeket, amivel a valaha volt összes Marvel hősfilm top10-es listájára is felkerülhetne Amerika Kapitány. Az észak-amerikai nézők mindehhez az előzetes várakozások szerint mintegy 225 millió dollárral járulhatnak hozzá.

Forrás: BoxOffice, Investor.hu

Az újabb sikerfilmre nagy szüksége van Marvelnek, és anyavállalatának a Disney-nek, ugyanis rövidesen a konkurens filmstúdiód is újabb kasszasikerre éhes filmmel lépnek a vászonra. Májusban a Pókember, illetve az X-Men legújabb epizódjával ismerkedhetünk meg.

Kapcsolódó cikkek: