Ötezer milliárd forint egy mobilcégért? Igen!

Vágólapra másolva!
Mindent bevet a Bouygues, hogy sikerüljön bekebeleznie a második számú francia mobilszolgáltatót, az SFR-t. Nem csoda a nagy igyekezet, hiszen a jelenlegi tulajdonos, a Vivendi és a másik érdeklődő, az Altice között ma fejeződnek be a tárgyalások a mobilcég sorsáról.
Vágólapra másolva!

Az építőiparban és távközlésben egyaránt érdekelt Bouygues, legfrissebb, immáron ötödik ajánlata 15 milliárd eurónyi készpénzt takar, ami közel 5 ezer milliárd forintnak felel meg. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy a két ajánlattevő milyen összeget kínált fel a Vivendi leányáért, az SFR-ért.

A Bouygues ajánlatai időrendi sorrendben:

  • 1. ajánlat: 10,5 milliárd eurónyi készpénz + 46 százalékos részesedés az SFR-Bouygues Telecom összeolvadásából létrejövő cégben
  • 2. ajánlat: 11,3 milliárd eurónyi készpénz + 43 százalékos részesedés az SFR-Bouygues Telecomból
  • 3. ajánlat: 13,15 milliárd eurónyi készpénz + 21,5 százalékos részesedés az SFR-Bouygues Telecomból
  • 4. ajánlat: a 3. és 4. ajánlat közül szabadon választhat a Vivendi
  • 5. ajánlat: 15 milliárd eurónyi készpénz + 10 százalékos részesedés az SFR-Bouygues Telecomból

Eközben az Altice mindössze egyetlen ajánlattal rukkolt elő, ami a következőképp néz ki:

  • 11,75 milliárd eurónyi készpénz + 32 százalékos részesedés az SFR-Numericable összeolvadásából létrejövő cégben

A Bouygues a felkínált készpénz és részesedés mellett ráadásul ígéretet tett arra az esetre, ha a hatóságok esetleg nem adnának engedélyt a fúzióra. Ekkor ugyanis 500 millió eurónyi bánatpénzt fizetnének a Vivendinek. Ráadásul egy rövidebb gondolkodási időt is adott a Bouygues az eladónak, ajánlata ugyanis április 25-ig áll fenn.

Ennek ellenére az eladó még sincs könnyű helyzetben: egyrészt könnyen előfordulhat, hogy az Altice is finomít az ajánlatán, másrészt a kisrészvényesek érdekeit képviselő csoport már nemtetszését fejezte ki a kapott ajánlatokkal kapcsolatban. Elmondásuk szerint a vállalat vezetésének jobban át kellene gondolnia az SFR eladását, és egy független tanácsadó véleményét is figyelembe kellene venni. Ezen kívül a részvényesek nagyobb transzparenciát szeretnének az ügylettel kapcsolatban, továbbá inkább tőzsdei értékesítését részesítenék előnyben.

A Vivendi mégis poztíavan reagált a friss hírre, árfolyama 1 százalékos emelkedést mutat, míg a Bouygues 0,7 százalékos pluszt hozott ma össze. Ennek köszönhetően pedig jól muzsikál a múlt héten megfogalmazott ötletünk is.

A Vivendi napi grafikonja (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu