Ez fűthet alá újból a tőzsdének

Vágólapra másolva!
Egy tényező lehet, ami igazán lökést adhat a részvénypiacnak a nagy nehezen kiizzadt történelmi csúcsokról is, a beruházási kedv élénkülése. Persze nem mindegy, hogy mikor, hol és hogyan fejti ki a hatását, mindent elsöprő újabb nagy ralira kár is lenne készülni.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan itt lebeg a részvénypiac felett a kérdés, hogy vajon meddig tarthat még az emelkedés. Önmagában a tény, hogy történelmi csúcson mozognak az indexek, kifejezetten pozitív, mégis egyre több aggodalmaskodást hallani – részben egyébként saját házunk tájáról, innen az Investor.hu szerkesztőségéből is -, hogy a menetelés már nem tart sokáig.

Nézzünk pár tényezőt, ami a rali folytatódása mellett, illetve ellen szól!

Vezetők elgyengülése – vagy mégsem?

Az elmúlt hetek világos trendje az amerikai részvénypiacon, hogy a korábbi nagy kedvencek, akár egyedi részvényeket, akár egész szektorokat nézünk, elgyengültek. Az Investor.hu-n is írtunk már többször az internetes részvények, különösen a Twitter és a Facebook látványos elfáradásáról, ami jó eséllyel része ennek a képnek, de még inkább tetten érhető például a ciklikus (azaz a konjunktúrától függő) fogyasztási javakat előállító vállalatok gyengeségében, és a közmű vagy az energiacégek feltámadásában is.

Másfelől azonban éppen a tech szektor az a szegmens, ahol kellően sokszínű a kínálat, hogy a szektor egésze egyik irányba se tudjon nagyon kilógni. Jóformán szétszakadt a szektor, hiszen a Facebookhoz hasonlóan túlpörgetett internetes részvények mellett olyan, értékeltséget tekintve kifejezetten visszafogott képet mutató óriásokat is találhatunk, mint a HP vagy az Apple. Lehet tehát találni még akár vonzó célpontokat is.

Forrás: Investor.hu

A technikai jelzések között ráadásul találhatunk egészen erőseket is. Az emelkedés „szélessége” kifejezetten tetszetős, azaz bizonyos mércék szerint az indexek emelkedése mögött még kellően sok részvény emelkedése áll, nemcsak egy-két kiemelkedő szereplő húzza magával a piacot.

A Bespoke Invest gyűjtése szerint az S&P500 indexen belül az 50 napos mozgóátlag felett (azaz alapvetően emelkedő trendben) mozgó részvények arány új csúcson mozog, márpedig ez erőt jelent (bár egyébként épp a két elfáradó korábbi vezető, a tech és az egészségügyi szektor mutatja relatíve a leggyengébb „szélességet”.)

Az 50 napos mozgóátlaguk felett mozgó részvények aránya az S&P500 indexben. Forrás: Bespoke Invest

Összességében viszont még mindig nem mutatja az összeroskadás jeleit a részvénypiac. De ettől még nem kell, hogy emelkedjen, ahhoz valami újabb lökés szükséges.

Veszik magukat a cégek – vagy mégsem?

A 2013-as nagy amerikai ralija mögött az egyik fontos tényező volt a vállalati részvény-visszavásárlások és az osztalékfizetés élénkülése a hatalmasra hízott készpénzállományokból. Sőt, számos vállalat még hitelt is felvett az alacsony hozamokat kihasználva, hogy minél több készpénzt juttathasson vissza a befektetőknek.

Az osztalék érthetően növeli a részvények vonzerejét a még mindig csekélyke hozamot nyújtó kötvényekkel szemben, míg a visszavásárlások egyfelől közvetlen hatást is gyakorolhatnak az árfolyamra, másfelől pedig az egy részvényre jutó nyereséget növelve még azonos értékeltségi mutatók mellett is magasabb elméleti értéket jelenthetnek a részvényesek számára. Legalábbis rövid távon.

Az amerikai és nemzetközi vállalatok részvényvisszavásárlásai. Forrás: JP Morgan

Az első negyedévben ugyanakkor ez a nagy lelkesedés mintha megtorpant volna. A TrimTabs nevű elemzőcég szert ugyanis az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére esett vissza az első negyedévben a részvényvásárlások mértéke. Eközben 2013-ban még a valaha mért második legnagyobb éves visszavásárlást regisztrálták, a vállalatok 214,4 milliárd dollárt költöttek saját részvényeikre. Ennél csak 2007-ben szórtak el több pénzt hasonló célokra, akkor 233 milliárd dollár volt a számla végösszege.

Ha visszatérnek a költekezéshez a cégek, akkor az rövid távon még adhat lendületet, de hosszú távon komoly kérdéseket vetnek fel.

Feláldozzák a növekedési lehetőségeket a vállalatok – vagy mégsem?

A világ legnagyobb alapkezelőjének vezére, a Blackrockot irányító Larry Fink éppen ezért aggodalmas hangvételű nyílt levélben fordult az S&P500-ban szereplő vállalatok vezetőihez. Fink szerint ugyanis a készpénzállományok felhasználása erőltetett részvényvásárlásokra vagy osztalékfizetésre igazából a jövőbeli növekedési lehetőségek felélésével egyenlő, ugyanis a fejlődést jelentő beruházásoktól vonják meg így az éltető forrásokat a vállalatok.

Rövid távon tehát kedvező hatást gyakorol a részvények árára (erről írtunk feljebb), de hosszú távon rombolja az értéküket. Ebből pedig baj is lehet.

De nézzük a jó oldalát: ha a vállalatok leállnak a túlzott mértékű részvény visszavásárlással, mert például túlságosan borsosnak találják az árat a papírokért, akkor az így „megspórolt” készpénzt akár berendezések vásárlására, akár kutatás-fejlesztésre, akár a humán erőforrás fejlesztésére. Az első kettő pedig akár újabb kedvező befektetési lehetőséget is jelenthet, már ha persze tudjuk, hová nyúljunk.

Jönnek a beruházások?

A rendkívül alacsony hozamkörnyezet az elmúlt években sajátos hatást gyakorolt a vállalatok viselkedésére, de ezek a furcsa, de kedvező idők mintha elmúlóban lennének. A Fed folyamatos visszavonulása a pénznyomtatástól és a már be-belengetett esetleges kamatemelés egyre inkább a további hozamemelkedés felé mutat.

Forrás: Investor.hu

Ez hosszú távon árt a vállalatoknak, hiszen egyre drágábban juthatnak forrásokhoz. Éppen emiatt viszont az egyre fenyegető drágulást megelőzve a mostanihoz hasonló időszakokban sok vállalat dönt úgy, hogy felgyorsítja, előrehozza a beruházási döntéseit. Ez pedig élénkülő hitelkereslettel, és a beruházási javakat gyártó vállalatok számára kedvező trendekkel jár.A kérdés persze, hogy ez pontosan mikor és hol csapódik le, de ha mindenképp keresni szeretnénk egy tényezőt, ami új lendületet adhat a piacnak, akkor ez lehet az.

Egy érdekes célterület lehet például a nagyvállalati IT infrastruktúrát és szolgáltatásokat kínáló vállalatok köre, hiszen ezen a téren a gyors technológiai fejlődés és a visszafogott költekezés sok vállalati szereplőt egyre szorultabb helyzetbe hozott. Ha pedig úgy döntenek, itt az idő felfrissíteni a technológiai hátteret, az nagyon jól jöhet többek között a már említett HP-nek, vagy akár a Microsoftnak, amiről szintén írtunk már az Investor.hu hasábjain is.

Összességében tehát az amerikai részvénypiac ugyan mutat óvatosságra intő jeleket, a végtelenségig biztosan nem tarthat a nagy optimizmus, de még talán egy utolsó kör belefér. Ha pedig jól választunk célpontot, még akár tetszetős hozamokra is szert tehetünk a beruházási kedv élénkülésével.