Bajban a kötvénygigász

Vágólapra másolva!
Pocsék eredmények és masszív tőkekiáramlás jellemzi az elmúlt hónapokat a világ legnagyobb kötvényalapját (a Total Return Fundot) is kezelő PIMCO-nál. A gyenge teljesítmény miatt pedig már az anyavállalat Allianz részvényesei is aggódnak, akik már a PIMCO leválasztását is felvetették.- írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Nehéz idők járhatnak a világ legnagyobb kötvényalapjának, a PIMCO-nak a vezérére, Bill Grossra. A társaságot januárban elhagyta a társ-vezérigazgató, Mohamed El-Erian, és a Pimco Total Return Fund nevű kötvényalapjából tavaly májusa óta folyamatosan áramlik ki a tőke. Márciusban további 3,1 milliárd dollárral csökkent az alapban lévő tőke, amivel 52,1 milliárd dollárra hízott az elmúlt 11 hónap nettó tőkekiáramlásának a mértéke.

Forrás: Morningstar, Investor.hu

A befektetők legnagyobb részben a TRF pocsék teljesítménye miatt kezdték el kivonni a tőkét, mivel az eredmények hagynak kívánni valót maguk után. A TRF versenytársainak 95 százaléka teljesített jobban az alapnál márciusban, míg az idei teljesítményét nézve szintén a vert mezőnyben foglal helyet a kötvényalap. A mélyrepülés tavaly kezdődött, amikor 1994 óta a leggyengébb évét zárta az alap, és közel 2 százalékos mínuszt hoztak össze. A pocsék hozamok, és a masszív tőkekiáramlás miatt a Total Return Fund tavaly elvesztette vezető szerepét a piacon, és már nem ez a világ legnagyobb befektetési alapja.

De nem csak a Total Return Fundból, hanem a PIMCO többi alapjából is óriási mértékben távozik a tőke. Márciusban 7 milliárd dollárral apadt az alapokban lévő összeg, és az utóbbi 10 hónapban szintén hatalmas mértékű nettó tőkekiáramlás volt megfigyelhető.

Forrás: Morningstar, Investor.hu

A problémák miatt a PIMCO anyavállalatának, az Allianznak a nagytulajdonosai nyilvánosan már hangot is adtak aggodalmaiknak, és felszólították a német anyavállalatot, hogy jobban tartsa irányítása alatt a leányát. A legnagyobb részvényesek meg szeretnének győződni arról, hogy az Allianz ellenőrzése alatt tartja a folyamatokat. Ezen túl nem elégedettek az El-Erian távozása után átalakított új menedzsmenttel, és szeretnék, hogy az anyacég fontolja meg annak ismételt átalakítását.

Az egyik legnagyobb tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy a PIMCO nyilvánvalóan túl "hosszú pórázon van", és ez már látványos teljesítményromláshoz vezetett. Emiatt az Allianznak szorosabban kellene fognia a gyeplőt, és biztosítani a részvényesi értékek megőrzését. Egy másik nagytulajdonos pedig úgy véli, hogy a PIMCO-t egy nyilvános tőzsdei kibocsátás keretében le kellene választani az Allianzról.

A nagyobb részvényesek Bill Gross-szal sincsenek megelégedve. Szerintük a vezér túl nagy szabadságot kapott az utóbbi hónapokban, ami visszaüt az alapjaik eredményeire is. Ráadásul Gross évi 200 millió dolláros fizetése elfogadhatatlan a PIMCO gyenge teljesítménye miatt, és ezen sürgősen változtatni kell szerintük.

A részvényesek számára további aggodalomra adhat okot, hogy Gross kijelentette, idén nem várható jelentős eredményjavulás az alapjaiknál. Gross szerint csupán alacsony, egyszámjegyű mértékű hozamokat érhetnek el idén, a pozitív gazdasági kilátások ellenére.

A PIMCO-nál megfigyelhető, távolról sem nyugodt körülmények az Allianz részvényeinek teljesítményén is tükröződik. A német biztosítóóriás részvényei több mint 7 százalékot zuhantak El-Erian távozása óta, amivel eltávolodtak öt és féléves csúcsaiktól.

Forrás: Investor.hu