Árverezik a Magyar Telekom korábbi célpontját

Vágólapra másolva!
Hosszú idő után ismét meghirdették a Magyar Telekom egykori célpontjának, a Telekom Slovenijének a privatizációját. A horvát kormány állítása szerint igen nagy az érdeklődés, sajtóértesülések szerint a legnagyobb eséllyel a Deutsche Telekom pályázik az első számú szlovén telekomcégre, aminek az értékesítéséből az állam 1 milliárd eurós bevételre szeretne szert tenni.
Vágólapra másolva!

Újabb fázisba lépett a héten a legnagyobb szlovén távközlési cég, a Telekom Slovenije privatizációja, miután az állam hivatalosan is meghirdette a vállalat többségi csomagjának eladását. Szlovénia gazdasági miniszterének elmondása szerint a telekomcég eladásából 1 milliárd eurós, azaz több mint 300 milliárd forintos bevételre szeretnének szert tenni.

Ennek elérése érdekében teljes egészében felajánlotta a tulajdonában álló 72,38 százalékos pakkot, sőt a részvényeladásokban részt vesz maga a Telekom Slovenije is, amely saját részvény állományát kínálta fel. Ráadásul további kisrészvényesek is csatlakoztak hozzájuk, aminek eredményeképpen a vevő 75,58 százalékos részesedést szerezhetne a Telekom Slovenijében.

A szlovén állam közvetlenül 62,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Telekom Slovenijében. Ezen kívül azonban még két állami intézmény, a Kapitalska druzba és a Slovenske odskodinske druzba révén további befolyással bír. Az összesített részesedése így 72,4 százalékra rúg. Forrás: Telekom Slovenije, Investor.hu

Egyelőre úgy néz ki, hogy nagy az érdeklődés a Szlovénia mellett több balkáni országban is tevékenykedő Telekom Slovenije iránt, állítólag már több mint 10 cég belenézett a cég könyveibe. A jelöltek egyébként április 23-ig nyújthatják be ajánlataikat.

A Telekom Slovenije árfolyama a friss hírekre ismét emelkedésbe kapcsolat az elmúlt hetek oldalazását követően, két nap alatt több mint 5 százalékos pluszt hozott össze. Ráadásul hosszabb távra visszatekintve 2012 augusztusa óta, amikor is szivárogni kezdtek a hírek a lehetséges privatizációról, már több mint 140 százalékot emelkedett az árfolyam.

Forrás: Investor.hu

És hogy kik a kérők?

Biztosat még nem tudni, de szlovén sajtó a Magyar Telekom anyavállalatát, a Deutsche Telekomot kezeli a legesélyesebb pályázóként. A német telekomcég azonban vélhetően nem közvetlenül szerezne befolyást szlovén szektortársában, hanem horvát leányán a Hrvatski Telekomon keresztül. A Deutsche Telekom számára nem ez lenne az első komolyabb tranzakció a régióban, ugyanis tavaly a GTS-t, míg idén cseh leányának a kisebbségi részesedését vásárolt meg, ráadásul hasonlóképp járhat el szlovák operációjával is.

Mellette még a hazánkban is jelen lévő norvég Telenorral, az egyaránt orosz Sistemával és Gazprom Telekommal, illetve a török Türk Telekommal számol, mint vevő a média – írja az rtvslo.si. Korábban a Telekom Austriával kapcsolatban is jelentek meg olyan híresztelések, miszerint érdekelné a Telekom Slovenije felvásárlása. Esetében azonban megkérdőjelezhető a tranzakció, hiszen a második számú mobilszolgáltató, a Si.mobil révén már jelen vannak Szlovéniában, a két helyi nagyágyú egyesülése pedig versenyhatósági aggályokat vethet fel.

Nem ez az első próbálkozás…

Ahogyan azt már korábban is írtuk, a szlovén állam nem először próbálkozik meg a Telekom Slovenije privatizációjával. Az elmúlt években a legnagyobb csomagot 2007 augusztusában hirdette Szlovénia, akkor 49,1 százalékos részesedésre lehetett pályázni, de az értékesítési folyamatot végül 2008 májusában lefújták. Ezt követően még kétszer, 2008 decemberében és 2009 júniusában próbálkozott egy-egy kisebb pakk eladásával az állam, melyek szintén kudarcba fulladtak.

A 2007/08-as privatizáció a Magyar Telekom befektetői számára is igen emlékezetes lehet a privatizáció, ugyanis a hazai távközlési cég is sorban állt a Telekom Slovenije kegyeiért. A hazai távközlési cég pedig közel az utolsó pillanatig nagy eséllyel pályázott kiszemeltjére, csupán a legjobb három ajánlattevő versenyfutása során vérzett el, ott is csak a kormány „mohó” bevételi elvárásai miatt.

Egy kis történelem… A 2007/08-as Telekom Slovenije privatizáció fontosabb pontjai:

  • 2007. augusztus 31. - A szlovén állam hivatalosan is kiírta a privatizációs tendert a Telekom Slovenije 49,13 százalékos csomagjára.
  • 2007. október 26. - Összesen 12 ajánlat érkezett a szlovén telekomcégre. A tucat pályázóból 7-en kerültek be a következő, decemberi fordulóba, igaz a Magyar Telekom és a Hrvatski Telekom párosból csak egy tehetett ajánlatot, mivel mindketten egy vállalatcsoporthoz tartoznak.
  • 2008. január 4. - A második forduló pályázatainak meghosszabbított benyújtási határidejét követően három versenyzőre szűkült a mezőny. A Magyar Telekom mellett az izlandi Skipti, illetve a British Telecom által vezetett konzorcium reménykedhetett még, hogy megszerzi a Telekom Slovenije pakkot.
  • 2008. január 14. - Alulmaradt a privatizációs tenderen a Magyar Telekom alacsony ajánlata miatt. A talpon maradó két pályázó közül februárban a britek is kiszálltak a versengésből, majd a kormány végül lefújta a privatizációt.

Mennyire reális az ár?

Kérdéses, hogy az új privatizáció mennyire fog simán menni, hiszen a szlovén államnak égető szüksége lenne a friss forrásokra. A 15 értékesítendő cégből ugyanis 4 milliárd eurós bevételre szeretnének szert tenni, amit az adósságuk csökkentésére fordítanának.

Az 1 milliárd eurós bevételi várakozás a Telekom Slovenije privatizációból azonban ismét magasnak tűnik, egy részvényre vetítve ugyanis a vevőnek mintegy 210 eurót kellene fizetnie. Ebből illetve a 2014-re várható EBITDA-ból 7,2-es előretekintő EV/EBITDA mutató adódik, ami jóval magasabb, mint a régiós telekomszektorban az elmúlt két évben kialakult 5,5-ös felvásárlási medián.

Ráadásul hasonló következtetésre juthatunk a szlovén Alta szakértőjének várakozásából is, nemrégiben ugyanis 150-170 euróra taksálta azt az összeget, amit a vevő kifizethet a Telekom Slovenije részvényekért cserébe. Ebből pedig egy sokkal konzervetívabb 5,5-6,1-es EV/EBITDA mutató jönne ki.

Forrás: Investor.hu

Vajon ismét ringbe száll a Magyar Telekom?

Bár tavaly még potenciális vevőjelöltként kezelték a Magyar Telekomot a Telekom Slovenije privatizációjában, azóta azonban sok minden megváltozott a hazai telekomcég körül. Idén például az osztalékfizetés is elmarad, amiben fontos szerepe van a vállalat eladósodottságának.

Az elmúlt három negyedévben a társaság egyaránt elvétette a menedzsment által kitűzött 30-40 százalékos nettó eladósodottsági szintet, ami tulajdonképpen az osztalékfizetés szempontjából a legfontosabb mutatónak tekinthető. Év végén már 43,8 százalékos járt a ráta, ráadásul az elemzők nem várják, hogy egyhamar visszatér a mutató az elvárt sávba. Ennek egyik oka például a rövidesen kiírásra kerülő frekvenciatender lehet, ami több tízmilliárd forintot emészthet fel, tovább növelve a rátát.

Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu

Mindezek alapján kevésbé tartjuk valószínű kimenetelnek, hogy a Magyar Telekom egy ilyen nagy volumenű tranzakciót bonyolítson le a közeljövőben. Ráadásul erre utaló jelek már tavaly augusztusban körvonalazódtak, a sajtó már ekkor is azt várta, hogy a Deutsche Telekom inkább a horvát leányán, a Hrvatski Telekomon keresztül szállhat harcba a Telekom Slovenijeért.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy a közeljövőben Magyar Telekom akvizíció nélkül maradunk, ugyanis a TMT Finance szerint az Invitel nagytulajdonosa rövidesen megválhat részesedésétől, amivel kapcsolatban potenciális vevőként számolnak a legnagyobb hazai távközlési céggel. A Telekom méretei miatt, azonban könnyen akadályba is ütközhet a felvásárlás, hiszen a vezetékes szegmensben akár 70 százalék körüli piaci részesedésre is szert tehetne.