Bajnai bizalmas adatokat adott át Zágrábban egy horvát lap szerint

Vágólapra másolva!
A horvát Vecernji list című napilap szerint Bajnai Gordon kormányfőként olyan dokumentumokat adott át Zágrábban, amelyek segítettek a horvát ügyészségnek abban, hogy vádat emeljen Hernádi Zsolt ellen. A Mol szerint az újság képtelenséget állít.
Vágólapra másolva!

A zágrábi Vecernji list szerint Bajnai Gordon kormányfőként bizalmas adatokat adott át Jadranka Kosor horvát miniszterelnök asszonynak. A lap szerint a dokumentumoknak közük lehetett ahhoz, hogy a horvát különleges ügyészség (USKOK) felgöngyölíthette az INA-ügyet. Az USKOK hétfőn emelt vádat Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. A vád szerint Hernádi 10 millió eurót fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a kisebbségi tulajdonos Mol megszerezhesse az INA olajvállalat irányítási jogát.

Kosor és Bajnai 2010. január 18-án találkoztak Zágrábban. A Vecernji list azt írja, hogy a találkozó után a magyar küldöttség egy titkosszolgálati jelentésekre alapozott, „Szigorúan bizalmas” jelzésű dossziét hagyott a horvát miniszterelnöknél. A cikk szerint a Mol-OTP-Podravka tranzakcióról szóló információkat és elemzéseket tartalmazó dokumentum egyike volt azoknak a bizonyítékoknak, amelyek alapján az USKOK vádat emelt Hernádi ellen.

„Bizonyos újságok izgatott spekulációi ellenére a titkosszolgálatoknak ehhez semmilyen formában nem volt közük” - reagált a hírre Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport Vállalati és Közkapcsolati igazgatója. Az Origónak eljuttatott közleménye szerint az ügyben a Mol transzparensen és jóhiszeműen járt el. „A horvát sajtóban megjelent állítások meglehetősen avíttak, minden alapot nélkülöznek, sőt pont az ellenkezőjét állítják, mint ami valójában történt” - írta.

A Podravka-ügy egy szövevényes, korrupciógyanús történet. A vád szerint a Vegeta ételízesítőjéről ismert Podravka akkori menedzsmentje a cég pénzén akarta felvásárolni saját, a tőzsdén forgó részvényeit. A horvát hatóságok szerint a Podravka a Mol segítségével kapott hitelt az OTP-től, mert a hitelhez a garanciát a Mol adta – azaz ha a Podravka nem fizetett volna az OTP-nek, akkor a Molnak kellett volna. A szerződés egyik pontja szerint a Podravka INA-részvényekkel is törleszthette volna a hitelt. Az USKOK szerint a megállapodással a Podravka menedzsmentje pénzhez, 34 millió euróhoz jutott, a Mol pedig cserébe megkapta az INA operatív irányítását.

A Podravka-ügy tárgyalása már harmadik éve tart, és még nem látni a végét, írja a Vecernji list.

A Mol dokumentuma

A Bajnai-Kosor találkozó előtt a horvát sajtó elkezdett foglalkozni a Podravka-üggyel. A Mol szerint Bajnai a találkozó előtt tájékoztatást kért a magyar olajcégtől, miért és milyen módon érintettek a magyar cégek az ügyben. Az összefoglalót a Mol készítette, és a normális üzleti gyakorlatnak teljességgel megfelelően látta el "szigorúan bizalmas" jelzéssel - áll a Mol közleményében. A Magyar Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elkészítette a Podravka-ügy teljes magyarországi dokumentációját, melyet át is adott a horvát hatóságoknak.

"Az elmúlt napok manipulálásai után – melyek érdekes módon a Sanader-ügy Legfelsőbb Bírósági tárgyalásaival esnek egybe – nem vagyok meglepődve, hogy ezt a régi, dohos szagú történetet teljesen kicsavarva ismét elővették" - írja közleményében Ferencz.

Kerestük Bajnai Gordont, egyelőre nem reagált a horvát lap állításaira.