Ma jönnek az új Google részvények

Vágólapra másolva!
Ma kapják meg a befektetők az új Google részvényeket, lássuk mire érdemes figyelni!
Vágólapra másolva!
  • Minden befektető, aki április 2-án rendelkezik a Google A sorozatú részvényével, minden részvénye mellé kap majd egy új részvényt (C sorozat). Így április 3-tól egy A és egy C részvénye is lesz.
  • A Google A sorozatú papírok tickerje GOOGL-re változik, az eddigi GOOG tickert pedig a C sorozatú részvények kapják meg.
  • Csütörtöktől a rendszerekben Google-A (GOOGL) és Google-C (GOOG) néven érhetők majd el a végleges új részvénysorozatok. (a Google B sorozatú részvénye nem forog tőzsdén, csak az alapítók és vezetők számára elérhető)
  • A GOOAV részvényekkel szerdán megszűnt a kereskedés. Ez az újonnan kibocsátandó C részvényekkel csökkentett értékű A sorozatú részvényt megtestesítő speciális értékpapír. Értelemszerűen egy Google-A (GOOGL) részvénnyé alakul át mától.

Az új részvények kibocsátásával az ügylet részvényfelaprózásra hasonlít. Emiatt az A sorozatú (régi) részvények értéke és árfolyama várhatóan a mostani felére (vagy annak közelébe) csökkenhet az átalakulás végével (április 3-án), miközben a C részvények értéke is körülbelül megegyezik majd ezzel.

Az új C sorozatú részvények viszont szavazati jogot nem biztosító részvények, emiatt pusztán elméleti síkon valamivel kevesebbet kell érniük, mint a továbbra is szavazati jogot biztosító A részvények. A két sorozat árfolyama így eltérhet egymástól, amit a Google kompenzál egy év elteltével. Erről bővebben itt olvashat!